Občanské sdružení Test, které vydává měsíčník dTest, si v přestřelce s českými pivovarníky, a zejména s pivovarem Svijany, vytrvale stojí za nelichotivými výsledky analýz tuzemského lahvového piva. dTest tvrdí, že ve dvou třetinách z celkem padesáti testovaných značek se objevily mykotoxiny – tedy jedovaté látky, které se do piva dostaly z obilných plísní.

Laboratoř, kde si nechal česká piva prověřit, však dTest dál tají. A to i přesto, že jeho postup vyvolává u části spotřebitelů podezření na manipulaci. Pivovarníci totiž říkají, že si nechali udělat vlastní testy, které dopadly úplně jinak – a lépe.

„Utajením tu laboratoř chráníme před tlaky výrobců, kteří v ní také testují, na rozdíl od nás jsou jejím hlavním chlebodárcem,“ říká v rozhovoru pro IHNED.cz manažer testování časopisu dTest Václav Beneš.

Podle něj přitom úplně zapadla hlavní myšlenka celé mykotoxinové kauzy – na českých polích se přestaly správně střídat plodiny, jak to dělali naši předkové, a to škodí zemědělské produkci.

„Začaly se dokola střídat jen ječmen s kukuřicí, téměř vymizela cukrová řepa. A to je špatně. Ze zaoraných kukuřičných listů zůstává v zemi spousta plísní, které pak vstřebá ječmen. A z něj se pak objeví v pivu,“ dodává v rozhovoru Beneš.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se