Houby jsou přitažlivá, ale trochu zrádná surovina. Když se jim nedá, co potřebují, jejich chuť v jídle dostatečně nevynikne. Klasická chyba? „Dát syrové houby na pánev a hned je zalít vínem. Když nejsou dostatečně upravené, nemají pořádnou chuť,“ říká Radek David, šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada. Proto se také houby tak často kombinují s kmínem, který jejich chuť zvýrazní.

Ne že by všechny houby měly tendenci se v chuti výsledného pokrmu ztrácet. „Chuťově nejvýraznější z českých hub je smrž a také kačenka, houba smrži podobná,“ říká Radek David. Možná i proto jde o houby velmi drahé – kilogram sušených smržů stojí až čtrtnáct tisíc korun. Co je to ale proti lanýžům, za které luxusní restaurace platí až 4000 euro za kilogram?

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se