Už na podzim plánuje vláda schvalovat novelu branného zákona, která zavede odvody do armády. V případě, že by Česku hrozilo nebezpečí, by lidé museli před odvodní komise. A pokud by se situace zhoršovala, odvedenci by šli i na tříměsíční výcvik a následně by pomáhali armádě.

Podle odborníka na bezpečnost a armádu Oldřicha Bureše by taková situace mohla nastat v případě, že se konflikt na Ukrajině přemění v občanskou válku a lidé odtamtud začnou prchat do ostatních evropských zemí. 

Ačkoliv je podle něj zavedení odvodů správným krokem, je jasné, že řada lidí se bude chtít obdobě tehdejší vojny vyhnout. Například výmluvami na víru. "A odlišit, kdo je hluboce věřící do té míry, že nemůže nastoupit do armády, a kdo se naopak za tyto důvody schovává, to bude velmi složité," říká Bureš v rozhovoru pro IHNED.cz.

Čekal jste, že k zavedení odvodů jednou opět dojde?

Ještě před několika lety bych to nečekal, protože se upustilo od povinných odvodů i povinné vojenské služby a vše naopak směřovalo k profesionalizaci armády.

Považujete tedy odvody za správný krok?

Vzhledem k současné bezpečnostní situaci, která panuje ve světě a stále více i v Evropě, kdy se jednoznačně ukazuje, že bezpečnost není samozřejmostí a že se do ní musí vkládat energie, peníze i lidské zdroje, tak je to podle mě pochopitelné.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se