Mezi pracovní benefity, které v horkých letních dnech nabízejí společnosti svým zaměstnancům, patří podle ředitelky kariérního portálu Profesia.cz Zuzany Lincové chlazené nápoje zdarma, delší pracovní přestávky, v krajních případech kratší pracovní doba. I když rtuť teploměru letos nešplhá tak vysoko jako loni, léto vrcholí a teploty s ním.

Stačí, aby přišlo pár dusných dní, a je jasné, že ani v noci se venku neochladí. Uzavřené prostory se jen těžko dají provětrat a to samé platí i o kancelářích, kde ještě není zavedená klimatizace. Ale ani ti, kdo pracují v klimatizovaných prostorách, nemají automaticky vyhráno.

Teploty venku a uvnitř se kvůli regulaci mohou lišit i o deset stupňů Celsia, což pro lidský organismus představuje zátěž jak při ranním příchodu do zaměstnání, tak při opačném případě v odpoledních nebo večerních hodinách. Ideální rozdíl činí pět stupňů.

A právě to, jak jsou zaměstnanci v létě spokojeni se svým pracovním prostředím, bylo hlavním tématem ankety, do které se lidé mohli zapojit na webu Profesia.cz. Téměř polovina dotázaných sice pracuje v klimatizovaném prostředí, celým 17 procentům je ale při práci chladno. 

Naopak největší část respondentů (32 procent) si stěžuje na horko bez klimatizace. V takovém případě je samozřejmě potřeba hodně pít, teplota nápojů by ale neměla klesnout pod 16 stupňů Celsia. Vychlazené nápoje totiž pocit žízně ještě umocní.

V dusnu člověku nesvědčí ani velké a hutné porce jídla, vhodné jsou mléčné výrobky, ovoce a zelenina. Pomáhá také správná volba oblečení. To by mělo být světlé a z přírodních materiálů, jako je bavlna, hedvábí či len.

graf

Zdroj: Profesia.cz