Na vzniku kebabu mají podíl turečtí vojáci, kteří si naporcované kusy ulovené zvěře napichovali na meče a opékali si je na ohni. Slovo "kebab" je ale nejspíš odvozeno z perského "kabab", což znamená v češtině "opékat se".

Původně se tato specialita připravovala na běžném horizontálním grilu a maso se podávalo na talíři nejčastěji s rýží. Dnes se populární döner kebab (z tureckého slova "dönnmek", jež znamená "otáčet se") podává v pita chlebu a skopové, hovězí či kuřecí maso se opéká na grilu vertikálním. Před 150 lety přišel na tento způsob přípravy kuchař Hamdi z Kastamonu.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se