Obědy v restauracích podražily meziročně o více než pět korun. Zatímco loni v září byla průměrná útrata 103,70 koruny, letos to bylo 109,20 koruny. Vyplývá to z reálných útrat se stravenkovou kartou Ticket Restaurant. Podle stravenkové společnosti Edenred je za zdražením elektronická evidence tržeb a růst cen másla a mléčných výrobků. Výraznější zdražení obědů se očekává i v říjnu. Nejdráže je v Praze, do stokoruny se z krajských měst dá najíst pouze v Olomouci.

"Během posledních 12 měsíců tu máme druhou výraznou vlnu růstu cen v restauracích," uvedl manažer Ticket Restaurantu Jiří Brych. Poprvé to bylo koncem loňského roku, kdy stravovací zařízení zdražovala zejména kvůli zavádění elektronické evidence tržeb, a nyní je podle Brycha hlavním důvodem výrazný růst cen některých surovin - zejména másla a mléčných výrobků.

Útraty za obědy ve třetím čtvrtletí rostly nejvíce v září. "Nárůst cen másla a mléčných výrobků totiž v prázdninových měsících do určité míry v létě kompenzovala levnější zelenina," poznamenal Brych.

Česko není v másle soběstačné, Češi upřednostňují levnější ze zahraničí

Nejvíce za oběd zaplatili v září Pražané, a to v průměru 121,60 koruny. Za metropoli se dále řadí Brno, kde útrata za oběd dosáhla 115,30 koruny. Výrazněji přes 100 korun zaplatili v průměru za oběd lidé ještě v dalších třech krajských městech - v Českých Budějovicích (110,40 korun), Liberci a Plzni (shodně 108 korun). Naopak nejméně, 99,90 koruny, zaplatili v září za oběd lidé v Olomouci.

Údaje společnost sbírá od 70 000 českých zaměstnanců, kteří kartu k platbě obědů používají, měsíčně jde o více než milion transakcí.

Z výsledků ankety na portálu Profesia.cz pak vyplývá, že čeští zaměstnanci si nejčastěji k obědu nosí jídlo z domova. Tento trend se stále větší oblibou "domácího vaření" spíše narůstá. Oběd z domova si do práce nosí 38 procent respondentů. Následují ti, kteří chodí na oběd do restaurací v okolí práce nebo si jídlo nakupují v okolních obchodech (31 procent). Z toho větší část dostává právě stravenky. Pro 27 procent jídlo zajišťuje zaměstnavatel, tedy mají vlastní jídelnu nebo soukromníka, který se o obědy postará. Dovážkovou službu podle ankety využívají zatím jen čtyři procenta respondentů, ale jejich podíl je na vzestupu. 

Průměrné ceny obědů v korunách:

Krajská města září 2016 leden 2017 květen 2017 červen 2017 červenec 2017 srpen 2017 září 2017 Průměr Q1 2017 Průměr Q2 2017 Průměr Q3 2017
Praha 114,60 117,20 119,90 120,10 120,20 120,40 121,60 119,00 120,00 120,80
České Budějovice 105,40 107,00 109,50 109,40 109,50 109,90 110,40 108,60 109,40 110,00
Plzeň 104,10 104,70 106,80 106,90 107,00 107,20 108,00 106,10 106,90 107,50
Karlovy Vary 99,90 101,30 103,00 103,20 103,30 103,50 104,50 102,40 102,90 103,80
Ústí nad Labem 97,90 99,50 101,30 101,50 101,60 101,80 102,40 100,50 101,30 101,90
Liberec 104,20 105,30 107,10 107,10 107,20 107,40 108,00 106,40 107,10 107,50
Hradec Králové 102,30 104,20 105,40 105,50 105,80 105,90 106,40 105,10 105,50 106,10
Pardubice 101,50 102,90 104,30 104,40 104,50 104,60 105,30 103,70 104,30 104,70
Jihlava 95,30 97,20 99,50 99,70 99,80 100,00 100,40 98,40 99,50 100,10
Brno 109,30 111,30 113,80 113,90 113,90 114,40 115,30 113,00 113,80 114,60
Zlín 100,00 102,00 104,00 104,20 104,20 104,40 104,80 103,30 103,90 104,50
Olomouc 95,00 97,00 99,40 99,60 99,50 99,80 99,90 98,30 99,40 99,80
Ostrava 95,20 97,20 100,10 100,40 100,50 100,70 101,10 98,70 100,00 100,80
Česká republika 103,70 105,00 108,00 108,20 108,30 108,50 109,20 106,40 108,10 108,70