Rozdílné složení potravin je problémem celé Evropské unie, ne pouze jejích východních členů, uvedl eurokomisař Vytenis Andriukaitis pro HN během krátkého setkání v Praze. Andriukaitis má v Evropské komisi na starost mimo jiné modernizaci a zjednodušení evropské politiky z hlediska bezpečnosti potravin. Komise podle něj bude rozdílnou kvalitu řešit, potřebuje se však opřít o věrohodné výzkumy.

Téma rozdílné kvality potraviny v Česku silně rezonuje posledních několik měsíců, jak to vnímáte?

Není to o dvojí kvalitě, ale rozdílnostech, které lidé vidí u značek. Vezměte si například společnost Coca-Cola a jak její výrobky zákazníci vnímají. Lidé si nápoj koupí například ve Vídni, Berlíně nebo Praze. Je to stejný nápoj, chuť je však jiná. Podívají se na etiketu, vidí složení, ale ne všichni se v informacích na obalu orientují. Například si mohou přečíst, že jeden nápoj je slazen cukrem, jiný sladidlem. Cukr i sladidlo nějak chutnají. Lidé ale stejně cítí, že je něco špatně. Někdy také vidí hodně přísad a náhražek v jídle a myslí si, že jde o dvojí kvalitu.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se