Provozují síť obchodů se zdravou výživou, část zboží si pěstují na ekofarmě, pečivo si pečou ve vlastní pekárně.

Stačilo 120 bio okurek koupených od německého dodavatele a firma Country Life musí bojovat o svou pověst. V neděli do jejího velkoobchodu přišli kontroloři.

Vzorky okurek a rajčat putovaly do laboratoře na testy, které mají prokázat, jestli obsahují bakterii způsobující nebezpečné průjmové onemocnění. V západní Evropě už nemoc postihla přes tisíc lidí, deset z nich zemřelo. Epidemie se přitom stále šíří.

Ředitel společnosti Otakar Jiránek v on-line rozhovoru uvedl, že nález nakažených okurek právě u firmy zabývající se ekologickým zemědělstvím Country Life ukazuje na to, že biopotraviny jsou daleko více kontrolované než potraviny konvenční.

Důkladné mytí zeleniny je nezbytné

"Důkazy (že byla zelenina kontaminována) nemáme. Očekáváme na výsledky rozborů s SZPI, ani od našeho zahraničního dodavatele nemáme potvrzený výskyt kontaminantů s tím, že prodej těchto produktů je z preventivních důvodů pozastaven. S největší pravděpodobností důkladné omytí odstraní kontaminaci - tak nám to bylo sděleno od orgánů SZPI," uvedl Otakar Jiránek.

Country Life ze svého skladu rozvezl 106 kusů okurek. Všichni odběratelé, ke kterým zelenina putovala, byli varováni. Výsledky testů budou známé za několik dní. Podezřelá zelenina pocházela ze Španělska.

 

 


 

Jak se k nám španělské okurky vůbec dostaly a hrozí, že se v Česku ještě prodávají? A jak vypadá taková kontrola na potenciálně nebezpečnou zeleninu? Na Vaše otázky odpovídal ředitel společnosti Country Life - Otakar Jiránek.

Online rozhovor

vložit otázku
29.5.2011 21:29 nik
Nemohu se zbavit dojmu, že zdůvodnění kontaminace uvedené zeleniny, a to hnojením močůvkou je jen blamáž, neboť takto se hnojilo a hnojí po staletí. Jaký je váš názor?
30.5.2011 12:05 Otakar Jiránek
Dobrý den, prozatím nemáme potvrzeno jakým způsobem ke kontaminaci došlo. Co ale můžeme určitě doporučit jakoukoliv zeleninu zvlášť ta která přichází do kontaktu s půdou, je nutno dobře umít před konzumací. Osobně si myslím, že přirozený způsob zúrodňování půdy organickými hnojivy je daleko lepší než půdu umrtvovat chemickými hnojivy, herbicidy a pesticidy, které mohou zanechat rezidua v zelenině nebo ovoci a mohou mít dlouhodobě daleko horší důsledky na naše zdraví.
29.5.2011 22:55 anonym
je to problém, ale nikoli na vaší straně - vydržte aktuální nesnáze, my k vám budeme i tak nadále jezdit na nákupy! a děkuji za to, co nabízíte a jak se k nám zákazníkům chováte. hodně štěstí do dalších dní. pu
30.5.2011 12:07 Otakar Jiránek
Děkujeme moc za podporu v této svízelné situaci, snažíme se věc operativně řešit a může to být spíš důkazem, že biopotraviny jsou daleko více kontrolované než konvenční.
29.5.2011 23:21 Filip
Dobrý den. Okurky nejím, ale v souvislosti s výskytem infikovaných okurek ze Španělska jsem se rozhodl nejíst rajčata a pomeranče (pomeranče se také dovážejí ze Španělska, pokud vím). Co si myslíte o tomto rozhodnutí? Je správné, nebo není nutné? Měl bych ze svého jídelníčku vynechat ještě nějaké další potraviny?
30.5.2011 12:09 Otakar Jiránek
Dobrý den, co se týče pomerančů, tak tam si myslím, že je daleko menší riziko kontaminace organickým způsobem. V případě konvenčních pomerančů může dojít spíš ke kontaminaci chemické a u nich nedoporučuji minimálně konzumovat kúru. Rajčata je dobré v jakémkoliv případě umývat před konzumací.
29.5.2011 23:24 svetlo
Dobrý den, jsem velký příznivec Vaší firmy a stylu života, který zastáváte. Držím vám palce, ať tato nešťastmá kauza brzy pomine a zbytečn+ Vás nepoškodí. Nicméně bych se ráda zaptala, cca kolik procent zeleniny je u Vás z dovozu? Domnívala jsem se, že jste z velké části, až na nějaké exitické plody, soběstační. I "bio" dle mého názoru znamená fakt, že se zboží (příliš) nedováží, minimálně ne to, které se dá u nás pěstovat. Děkuji.
30.5.2011 12:11 Otakar Jiránek
Dobrý den, v sezóně je zhruba 75% zmíněných produktů od tuzemských ekofarmářů, mimo sezónu dovážíme až 80% ze zahraničí, protože na tuzemském trhu není k dispozici. Děkuji.
30.5.2011 04:02 Heczko Stanislav
Byly mezi odběrately podezřelých okurek i obchody TESCO v Praze?
30.5.2011 12:12 Otakar Jiránek
Ovoce a zeleninu do TESCA nedodáváme.
30.5.2011 07:35 jan kadlec
jak je možné, že v kravínech se nekontrolovaně podávají antibiotika tak dlouho, až bakterie zmutují antibiotika se vylučují močí. jak se kontroluje močůvka před aplikací na pole?
30.5.2011 12:14 Otakar Jiránek
Dobrý den, toto se týká převážně konvečního zemědělství a touto problematikou se nezabýváme. V ekologickém zemědělství se antibiotika používají pouze v akutních případech a produkty s ekologických chovů, ať je to mléko nebo maso, mají ochrannou lhůtu po požití antibiotik než mohou být dávány do prodeje. To jak se kontroluje močůvka nevím. Děkujeme.
30.5.2011 11:26 Hujer
Zdravím, jaké existují důkazy, že váš dodavatel prodává kontaminované zboží? Jaká je šance, že bude zelenina kontaminovaná i po důkladném omytí? Jaké ztráty očekáváte? díky a pevné nervy
30.5.2011 12:16 Otakar Jiránek
Dobrý den, prozatím důkazy nemáme. Očekáváme na výsledky rozborů s SZPI, ani od našeho zahraničního dodavatele nemáme potvrzený výskyt kontaminantů s tím, že prodej těchto produktů je z preventivních důvodů pozastaven. S největší pravděpodobností důkladné omytí odstraní kontaminaci - tak nám to bylo sděleno od orgánů SZPI. Děkujeme za podporu.
30.5.2011 11:36 Ivana
Dobrý den, předem bych chtěla poděkovat z to, že si i v takto pro firmu těžké době uděláte čas na tuto diskuzi. Zajímalo by mne, jak postupujete při výběru toho, co bude dovážet. Očekávala bych, že nejdříve zjistíte, zda není možné potravinu nakoupit v ČR a pak ji teprve dovezete. Zajímá mne, jak to ve skutečnosti probíhá. Děkuji za dotaz a přeji hodně sil! Ivana
30.5.2011 12:18 Otakar Jiránek
Dobrý den, děkujeme za podporu. Prakticky jste popsala jak to funguje. Snažíme se nejdříve zjistit, zda dostupná biopotravina není na našem trhu. Za druhé, zda je na českém trhu v odpovídají kvalitě. Za třetí, zda je cenově dostupná. Děkujeme za zájem.
30.5.2011 11:38 Tomas
Je to pruser. Drzim palce.
30.5.2011 12:21 Otakar Jiránek
Souhlasíme s vámi, zvlášť, když si přečteme "odborné a objektivní" informace v Blesku. Naštěstí existují serioznější média, která se snaží informovat přesněji. Do jisté míry to může být pro novináře také naplnění "okurkové sezóny". Stále věříme, že se jedná o planý poplach a doufáme v jeho brzké vyvrácení. Děkujeme za podporu.
30.5.2011 11:52 Klára
Dobrý den, jak je možné, že tohle může bio zelenina způsobit? Měli bychom si dávat pozor na všechny dovážené ovoce a zeleninu? Nebo alespoň ze Španělska? CO takové dovážené jahody (bez označení bio) apod? Člověk, aby žil ve strachu, co sní:(, nebo ještě hůř, co podá s domněním, že dělá dobře, svému dítěti k jídlu. Nicméně u mě jste nijak neklesli a zboží si u Vás budu i nadále objednávat. Držte se a pevné nervy, díky za odpověď. Klára
30.5.2011 12:28 Otakar Jiránek
Dobrý den Kláro, děkujeme za povzbuzení a podporu. I biozelenina může být organicky kontaminována, zvlášť, když se používají organická hnojiva. V tom případě ideální prevencí je tyto produkty dobře umýt. To samé platí i o konvenčních produktech, které navíc mohou být kontaminovány širokou plejádou pesticidů a herbicidů, které jsou na ně dlouhodobě a opakovaně aplikovány, např. konvenční jablka mohou být postřikovány až 27x a tato rezidua mohou proniknout skrz kůru do produktu. V minulosti bylo konkrétně v Neměcku děláno řada testů na tato chemická mnohdy velmi toxická rezidua, jak na konvenčních produktech, tak i bioproduktech, v řadě případů bylo u konvečních produktů zaznamenána kontaminace pesticidy, které jsou v EU úplně zakázány. U bioproduktů v případě těchto testů se to nepotvrdilo. Osobně bych vždy radši volil bioprodukty než konvenční produkty, ale i tyto budu umývat. Děkujeme za Váš zájem.
30.5.2011 12:05 Tereza
Dobrý den, plánujete rozšíření jídelen country life i do dalších regionů - např. formou nějaké celorepublikové sítě? Myslím, že ani v bio-sektoru bychom se neměli bát rozšířování značky a "budování řetězců."
30.5.2011 12:31 Otakar Jiránek
Dobrý den, tato myšlenka nás samozřejmě zajímá už mnoho let a nejsme proti, ale sami to prozatím finančně i lidsky nezvládáme. Snažíme se toto kompenzovat alespoň dodávkami naším obchodním partnerům do těchto regionů. Těm, kteří nemají dostupný obchod z bioprodukty a zdravou výživou, můžeme nabídnout služby našeho internetového obchodu. Děkujeme za váš zájem.
30.5.2011 12:29 Karlos
Dobrý den, nemáte strach dát si okurky? A co rajčata? Jak chcete uklidnit ty, kteří už nechtějí okurky ani vidět?
30.5.2011 12:43 Otakar Jiránek
Dobrý den, osobně mám spíš strach z buřtů a párků a všech chemicky ošetřovaných potravin. Okurky si vždy myjeme, i včera jsme jedli salát ve kterém byly okurky a rajčata patřičně omytá. Dodnes nemáme rozbory potvrzeno, že šarže biookurek od našeho zahraničního dodavatele jsou kontaminovány. Tyto biookurky jsme stáhli z prodeje a čekáme na rozbory SZPI. Paradoxní je, že dodnes mnoho lidí kupuje krabičky na kterých je napsáno, že způsobují rakovinu a přesto jejich obsah dále kouří. Co se týče potravin, ak je mnohem víc rizikovějších potravin, které způsobují masové zdravotní problémy. Česká republika má jednu z nejvyšších úmrtností na kardiovaskulární choroby, na druhém místě je výskyt rakoviny a na třetím cukrovky. Na tyto choroby umírá ročně mnoho tisíc lidí, přitom je dokázáno, že jedním z hlavních rizikových faktorů je konzumace živočišných produktů. Ovoce a zeleniny není nikdy dost, ale dobře umyté. Děkujeme za zájem.
30.5.2011 12:30 Barbora
Nemohu se zbavit dojmu, že jde o kampaň proti čerstvé nepráškované zelenině a zdravému jídlu bez chemikálií obecně. Proč zrovna okurky a proč ze Španělska? Zprávy, které jsem posbírala z tisku o této záležitosti, se velice od sebe liší. Mám za to, že jde o propagandu, v pozadí farmaceutické a potravinářské lobby, které stále více přitvrzují. Co si o tom myslíte?
30.5.2011 12:48 Otakar Jiránek
Dobrý den, s vaším názorem se ztotožňujeme. Prožili jsme podobný uměle vyvolaný skandál před 15 lety ohledně sojových produktů, který nekriticky převzala média, aniž se jakákoliv kontaminace následnými rozbory neprokázala, ale v časopisu D-Test, který tuto kampaň rozvířil, byla na závěr několika stránkového hanění sojových produktů reklama na konvenční mléčné produkty. Máme pocit, že se může jednat o podobný případ. Děkujem za váš zájem.
30.5.2011 12:34 Jana Březinová
Dobrý den, jak moc myslíte, že vás "okurková kauza" poznamená? Bojíte se úbytku zákazníků? A plánujete nějakou kampaň, až vše pomine..? Ještě poslední otázka, budete teď více prověřovat zakoupené zboží od dodavatelů? Děkuji a držím palce!
30.5.2011 12:52 Otakar Jiránek
Dobrý den, určitě to bude mít nějaký vliv, ale věříme, že rozumně smýšlející zákazníci, kteří nepodléhají masírování médii, nám zůstanou věrni. Prozatím neplánujeme, ale registrujeme větší a spíše pozitivní zájem médii o to, co skutečně děláme. Zboží od dodavatelů se snažíme samozřejmě kontrolovat a věříme v účinnost systému kontroly v ekologickém zemědělství, který samozřejmě může mít i nepatrnou skulinku. Děkujeme za zájem.
30.5.2011 12:39 Jana
Kampaň na diskreditaci biopotravin a biprodejců se děje v rámci globálního boje o zákazníka. V USA se hlasuje o zákonech, které znemožní lidem pěstovat si nechemickou čerstvou zeleninu na zahradě. Co si tom myslíte?
30.5.2011 12:53 Otakar Jiránek
Dobrý den, slyšel jsem o tom, ale věřím v sílu hnutí ekologického zemědělství, že k tomu nedojde, a že se dokáže ubránit. Svědčí o tom stále narůstající zájem ve světě o bioprodukty. Děkujeme za zájem.
30.5.2011 12:45 Méďa
Víte jaký je rozdíl mezi bio a konvenčním zemědělcem? Bio zemědělec hnojí v noci ;) Měl bych na vás otázku. Myslíte si, že konvenční zemědělci mají tolik finančních prostředků na to, aby stříkali a hnojili dle libosti. Tento strašák je dost často pužíván, ale jaksi je v celé řadě případů mimo mísu. Ony chemikálie stojí hodně veliké peníze.
30.5.2011 12:57 Otakar Jiránek
Dobrý den, glosa o tom, že biozemědělec hnojí v noci je velmi otřelá a nezakládá se vůbec na pravdě. Nevím kolik finančních prostředků mají konvenční zemědělci v ČR na používání chemikálií, ale v zahraničí, vím 100%, se tyto chemikálie masivně používají a důsledkem toho jsou výsledky testů na konvečních produktech, které dokazují rezidua pesticidů a herbicidů. Chemikálie mohou stát dost peněz, ale ruční práce, které je daleko víc v ekologickém zemědělství, stojí ještě víc peněz. Děkujeme za váš zájem.
30.5.2011 12:48 Jarda
Dobry den, ma vubec okurka, ktera k nam jede az ze Spanelska narok na to nazyvat se BIO? Jaka je zaruka, ze prepravce je taky BIO a ze v tom nakladu nevezl pred tim nejaky sajrajt? Je to vubec v spravne cpat se necim, co neroste tam kde zijeme? Osobne si myslim, ze povest Contry Life utrpi pouze u zakazniku, kteri nejsou vasi cilovou skupinou, tedy u ctenaru Blesku...preji hodne stesti. Hezky den. Jarda
30.5.2011 12:59 Otakar Jiránek
Dobrý den, děkujeme za povzbuzení. Pokud bychom měli dostatečnou produkci během celého roku tuzemské zeleniny, tak bychom zahraniční nedováželi. Samozřejmě přepravce bio není, ale produkty jsou balenné a jsou transportovány stejně jako jiné potraviny, které se k nám dovážejí. Samozřejmě preferujeme potraviny lokální. Děkujeme.