Po čtyřech letech intenzivního vědeckého výzkumu je jasno. Český kapr musí tři až čtyři roky vyrůstat v českém rybníce, jeho maso má mít specifickou vůni i chuť, nesmí být rozbředlé a musí obsahovat velké množství zdravých nenasycených mastných kyselin.

Kritéria vytyčil výzkum vědců z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, který si nechalo zpracovat ministerstvo zemědělství a který právě finišuje. Z výsledků unikátní studie přitom vyplývá, že z konkurence evropských kaprů vychází ten český nejlépe.

"České ryby dopadly po všech stránkách lépe. Mají mnohem víc zdravých kyselin a jsou ve všech kritériích kvalitnější,“ říká vedoucí projektu František Vácha z Jihočeské univerzity.

"Cílem projektu je stanovit měřitelné hodnoty pro vymezení ochranné známky ,český kapr‘. Určené vlastnosti posílí argumentaci pro obchodní jednání na trhu sladkovodních ryb, zejména pro domácí trh i směrem pro země Evropské unie,“ říká mluvčí ministerstva Jan Žáček.

Právě exportérům by měly výsledky výzkumu pomoci nejvíce. Za českého kapra se nebudou moci vydávat šupináči ze Srbska nebo například Maďarska, kteří jsou přikrmováni kukuřicí, aby rostli rychleji. Jejich maso je blátivé, nemá tolik živin ani výraznou chuť.

"Pokud dojde k soudnímu sporu mezi českými chovateli a například Maďary, udělá se rozbor masa a vlastnosti, které jsme stanovili, budou hlavním vodítkem,“ vysvětluje vedoucí řešitel projektu František Vácha z Jihočeské univerzity.

Bodláky dokážou zrychlit léčbu rakoviny. Na unikátním objevu mají podíl i Češi - čtěte ZDE

V Česku bude v roce 2099 o 4 stupně víc. Sněženky pokvetou už na začátku února - čtěte ZDE

  ctete ctvrtek