topolanek_milan_paumer_192x.jpgČlen odbojové skupiny bratří Mašínů Milan Paumer v úterý v Kramářově vile obdržel osobní ocenění od premiéra Mirka Topolánka. Společně s bratry Mašíny se Paumer v 50. letech prostřílel z komunistického Československa do Západního Berlína. „Podle mne je to znamení, že se v Česku něco děje – víc lidí si uvědomuje, co to komunismus byl,“ řekl Paumer HN.

Medaile, kterou premiér odbojáře vyznamenal, je nově vzniklým osobním oceněním předsedy vlády, její udělení proto Topolánek s nikým nekonzultoval. Paumer kvitoval ocenění s radostí. Podle něho je to projev legitimizace takzvaného třetího odboje. Premiér si od tohoto aktu slibuje vyvolání celonárodní diskuse o protikomunistickém odboji a vyrovnání se s minulostí.  

Plaketu předseda vlády už minulý týden předal Josefu a Ctiradovi Mašínovým při své návštěvě Spojených států.

Topolánek v USA vyznamenal oba Mašíny, čtěte ZDE

Vyznamenání Mašínů ale v Česku vyvolalo rozporuplné ohlasy. Při cestě za svobodou totiž odbojáři připravili o život šest lidí. Proti udělení plakety členům kontroverzní Mašínovy skupiny kritizovaly opoziční ČSSD a KSČM, jednotná však nebyla ani koalice. Rozporuplně vnímá Mašíny i veřejnost.

Medaile pro Mašíny rozdělila politickou scénu, čtěte ZDE

Nazývat nás vrahy? Za co?

Paumer tvrdí, že k sáhnutí po zbrani byli odbojáři donuceni režimem. „V té době už bylo 85 justičních vražd. Oni měli bouchačky, tak jsme si je obstarali také,“ brání se Paumer.

"Komunisté si asi mysleli, že zatímco oni po nás budou střílet, my po nich házet švestkama," řekl Paumer při úterní ceremonii v Kramářově vile.

Odbojář se také zastavil u jedné z nejsporněji vykládaných okolností akce: údajné vraždy civilisty - pokladníka. Podle Paumera o žádného "normálního civilistu" nešlo. "Umíte si představit, že by nějaký civilista mohl mít v padesátých letech v Československu zbraň? To musel být nějaký dobře vytrénovaný milicionář," soudí odbojář.

Jak už dříve Paumer uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny, kritika skupiny Mašínů podle něho pramení z neznalosti dobových poměrů. „Zeptejte se kteréhokoli politického vězně, co si o nás myslí. A víte, co vám řekne? Jo, to byli frajeři, hrdinové. Kdo prošel 50. léty, vidí to úplně jinak.

Rozhovor HN - Paumer o sobě a Mašínech: Nejsme žádní vrazi - čtěte ZDE

Paumer a bratři Mašínovi vstoupili do americké armády hned po svém příchodu do USA. Paumer byl v rámci služby vyslán do Koreje. Poté se usadil na Floridě, kde pracoval jako údržbář, dělník v leteckých opravnách a taxikář. Do důchodu odešel v roce 1998. Do České republiky se Paumer vrátil v roce 2001.

Bratři Mašínové žijí v USA a do rodné vlasti se nikdy nevrátili. Josef Mašín uvedl, že se nemá chuť vrátit se do země, kde vůli lidu zastupují v parlamentu komunisté.