Městský soud v Brně ve čtvrtek potrestal šest členů zrušené Dělnické strany podmínkami a pokutami za výroky na loňské prvomájové demonstraci v Brně. Podmínečné tresty soud uložil v rozmezí čtyři až osm měsíců, pokuty se pohybují od 20.000 do 30.000 korun. Státní zástupce Jan Lata s trestem souhlasil a práva na odvolání se vzdal. Obhájci obžalovaných si vzali lhůtu na rozmyšlenou. Předseda rozpuštěné Dělnické strany Tomáš Vandas před soudní síní novinářům řekl, že se odvolá.

Soudkyně Šárka Schinzelová uznala obžalované vinné dohromady ze tří trestných činů, a to z podněcování nenávisti vůči skupině osob, z hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení a z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Svými výroky se obžalovaní dotkli menšin, zejména Romů a přistěhovalců. Někteří z nich vyjádřili podle rozsudku podporou neonacismu.

Mohli dostat až pět let

"Dělnická strana a hnutí Svobodná mládež Brno jsou organizace, které jednoznačně navazují na neonacismus," uvedla soudkyně. Poukázala i na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který Dělnickou stranu rozpustil a který podle ní propojení Dělnické strany na neonacistické hnutí prokázal.

Za trestné činy hrozilo obžalovaným až pět let vězení. Tresty na dolní hranici sazby volila Schinzelová především proto, že dosud nebyli trestáni. Ve čtvrtek potvrdila tresty z dřívějšího trestního příkazu, který za činy vydala, a proti kterému si však členové strany podali odpor. Záležitost tak soudkyně projednala ve veřejném líčení.

Příznivci strany se ve čtvrtek hájili především odkazem na svobodu projevu. Vandas označil za neuvěřitelné, že stojí před Městským soudem v Brně za to, že na legálním mítinku své politické strany vyjadřoval názory. Obvinění označil za účelové. Vandas varoval na loňské demonstraci před imigrací a zastal se "slušných" občanů na litvínovském sídlišti Janov. Mluvil i o ničivé imigrantské vlně.

Podobně se ve čtvrtek hájili další obžalovaní. Použití výrazů jako národní odpor, což je název extremistického hnutí, vysvětlovali buď jako náhodu, nebo jako sousloví vyslovené v jiném kontextu. "Národní odpor neznám," řekl Vandas. "Neznám německé neonacisty. Já jsem Čech," uvedl šéfredaktor Dělnických listů Martin Zbela. Obžalovaní také zpochybnili posudek znalce, který mluvil o spojitosti Dělnické strany a neonacismu.

Schinzelová však uvedla, že posudek znalce pro ni byl jen podpůrným materiálem. "Pro vyhodnocení viny stačí selský rozum a přiměřená znalost historie, navíc nedávné," uvedla.

Dodala, že kdyby obžalovaní mluvili na veřejném shromáždění stejně, jak své názory prezentovali u soudu, nestanuli by před ním. Problémy s imigranty i Romy podle ní existují a v demokratické společnosti lze o nich mluvit. S demokracií se však obžalovaní rozešli ve způsobu, jak je chtěli řešit. "Řešení je jasné, jasně spjaté s neonacismem a pro demokratickou společnost je nepřijatelné," dodala.