Na sociální síti Facebook se objevila v těchto dnech skupina „Mladí lidé volí Jiřího Paroubka“, která má přes 70 tisíc příznivců. Lidé se do ní ale celý podzim přihlašovali za situace, kdy neměla s politikou nic společného a ve svém názvu měla sdělení, že deset jejích členů získá mobilní telefon iPhone.

Až s počátkem letošního roku se skupina přejmenovala, takže nyní budí zdání, že jsou v ní sdružení lidé, kteří podporují předsedu sociální demokracie Jiřího Paroubka. To se řadě z nich nelíbí a skupinu opouštějí.

Na přejmenování skupiny upozornil agenturu ČTK mailem jeden z uživatelů Facebooku. Kdo za vznikem a přejmenováním skupiny stojí, není jasné. U jména zakladatele bylo podle serveru iDnes.cz uvedeno jméno Roman Filip.

Mluvčí sociální demokracie Petr Dimun v mailu zaslaném novinářům uvedl, že strana se od skupiny distancuje a nepřímo z tohoto „zneužití sociální sítě“ obvinil místopředsedu Občanské demokratické strany a bývalého ministra vnitra Ivana Langra.

Sociální demokracie má na Facebooku vlastní stránku. Oslovovat voliče výrazněji na internetu, včetně právě sociálních sítí, se rozhodla poté, co si mladí jejich prostřednictvím domlouvali známé vajíčkové útoky na předvolební akce sociální demokracie.

Aktivní jsou na sociálních sítích i další strany, nejvíce příznivců v oficiální skupině strany na Facebooku má zřejmě TOP 09.

Facebook je největší internetovou sociální sítí na světě, má více než 250 milionů registrovaných uživatelů, mezi kterými jsou jak jednotlivci, tak třeba sportovní kluby nebo nejrůznější organizace.

Prostřednictvím tohoto serveru lidé v Česku organizovali vedle vajíčkových útoků na Paroubka také demonstrace za novou budovu Národní knihovny podle návrhu Jana Kaplického nebo protesty proti státním maturitám.