Blogy

Nejužší vedení ODS ještě před večerním zasedáním výkonné rady strany jednalo s lídry pražské organizace. Zabývali se tím, jak vést volební kampaň a zvrátit trend klesající podpory ODS.

Předseda strany při tiskové konferenci vyloučil, že by mezi ním a primátorem byl otevřený spor. "Neshodneme se jen v pěti procentech věcí, a je to tak dobře," řekl Mirek Topolánek. Podle něj je interní pnutí záměrně vyvoláváno některými médii.

Topolánek na novináře apeloval, aby mezi něj a Béma uměle nevkládali klín. "My máme jediný společný zájem, a to zvítězit v nadcházejících parlamentních volbách," řekl.  

Praha je pro ODS důležitá pro úspěch ve sněmovních volbách. Dlouhodobě je baštou pravice. Topolánek nyní připustil, že ODS v metropoli ubyla voličská podpora. "Propad preferencí Prahy více méně kopíruje propad preferencí na celorepublikové úrovni," dodal. Podle posledního průzkumu CVVM by ČSSD zvítězila nad ODS o 10 procentních bodů.

Podle interního průzkumu čelí strana v hlavním městě rekordnímu úbytku voličů. Hlas by jí dalo jen 26 procent lidí, zatímco ve volbách v roce 2006 triumfovalo ODS se ziskem 48 procent. Uvedl to server Aktuálně.cz 

Praha si kampaň zaplatí sama

Topolánek v neděli prohlásil, že ODS potápí především regionální pantátové, kteří podle něj "vysekávají do lodi díru". Reagoval tak na výrok Pavla Béma, že je kapitánem potápějící se lodi. Negativní vzkazy, které si představitelé ODS posílali v minulých dnech, mohou stranu v jarních volbách poškodit. Topolánek a Bém se v pondělí snažil situaci uklidnit a demonstrovat vnitřní jednotu. 

"Hlavním účelem je napravit některé komunikační šumy, které vznikají a sladit si trochu noty před volební kampaní," popsal ráno ČTK jeden z důvodů schůzky místopředseda ODS Petr Nečas.

Primátor odmítl spekulace, že by ODS v Praze chtěla šetřit na kampani do voleb do Poslanecké sněmovny, aby jí zbyly prostředky na komunální kampaň na podzim. Finance na "striktně pražskou kampaň" si pražská ODS podle Topolánka obstará sama.

"Pražské vedení bude dělat maximum pro to, aby ODS v Praze maximálně obstála," dodal Bém. 

Pražská organizace již ráno popřela, že by pondělní jednání mělo být jakýmsi předvoláním problémového regionu. "Nevnímám to jako jednání na koberečku. Praha je bašta ODS a je to první jednání o volbách," řekla ČTK členka členka grémia pražské ODS Alexandra Udženija. Jednání se podle ní kromě Béma zúčastnil také místopředsedové pražské organizace a pražští členové výkonné rady.

"Očekávám, že je to začátek. Jednání by měla pokračovat i s dalšími regiony," řekla Udženija. Také podle Nečase není Praha jediným regionem, se kterým chce vedení ODS o volbách hovořit.

Výkonná rada ODS na svém večerním zasedání rozhodla o zrušení stranické buňky v Mostě, kvůli nabírání tzv. černých duší. Před prosincovým kongresem potkal stejný osud buňku v Děčíně. Diskusi o změně stanov rada strany přerušila, řekl po jednání Topolánek. Definitivní rozhodnutí padne v únoru.

Vedení vadí Opencard i Jančík

Ivan Langer, místopředseda strany, který má sněmovní kampaň na starost, minulý týden obvinil Pavla Béma a jeho lidi, že partaj poškozují. Například skandálem kolem projektu Opencard. Nebo tím, že si do vedení zvolili nepopulárního starostu Prahy 5 Milana Jančíka. 

"Opencard je typický double 'jan', Janoušek - Jansta," prohlásil Topolánek na začátku ledna. Není to podle něho nic stranického. Takhle prostě fungují některé zakázky v Praze," podotkl Topolánek, kterého Bém často kritizoval a neúspěšně proti němu kandidoval na předminulém kongresu ODS do čela strany.