Kapesné od státu

Brát peníze v dozorčí radě zákon poslancům zakazuje. Dva z nich peníze splácejí zpět

Daniel Rovan (ODS)

Nepříliš známý poslanec si přivydělával v dozorčí radě státní České pošty. Do funkce ho dosadil tehdejší ministr vnitra Ivan Langer. Seděl v ní od roku 2007 až do léta 2009. Za tu dobu si vydělal 140 tisíc, které teď postupně vrací podniku zpátky. V jarních volbách sice kandiduje, je ale na nevolitelném místě.

Oldřich Vojíř (ODS)

Je předseda dozorčí rady společnosti ČD Cargo, kterou vlastní České dráhy. Zatímco v drahách poslanci odměnu nedostávají, v ČD Cargo si Vojíř vydělal za necelé dva roky půl milionu korun. I on teď musí vydělané peníze podniku vrátit. Do sněmovny už nekandiduje. A zajištěn je z minulosti, kdy jako člen dozorčí rady ČEZ vydělal desítky milionů na akciovém programu.

Poslanci ODS Daniel Rovan a Oldřich Vojíř měli loni trochu smůlu. Museli vracet desítky tisíc korun, v případě Vojíře půl milionu, které si vydělali za členství v dozorčích radách státních podniků. Vyšlo totiž najevo, že na odměny nemají nárok a pobírají je v rozporu se zákonem o střetu zájmů.

"Vratka probíhá dle splátkového kalendáře. K dnešnímu dni došlo na účet České pošty dvě třetiny této částky," uvedl pro HN poslanec Daniel Rovan, který seděl v dozorčí radě státní České pošty. Vojíř, který dodnes sedí ve vedení ČD Cargo, dřeřiné společnosti státem ovládaných Českých drah, už peníze také vrací.

Desítky jejich kolegů jsou na tom ale líp. I oni si přivydělávají statisíce v polostátních institucích, své odměny ale vracet odmítají. Třeba ti v dozorčí radě Všeobecné zdravotní pojišťovny - tedy veřejnoprávní instituce, kterou ovládá stát.

Poslanci, kteří si v její dozorčí a správní radě vydělají ročně až čtvrt milionu, ale tvrdí, že jde o jiný případ a že to není v přímém rozporu se zákonem. Fakt, že jde o nemorální jednání, k tomu, aby uznali chybu a vrátili peníze, nestačí.

Ještě líp na zákony vyzrál pražský poslanec Jan Bürgermeister, který si ročně vydělá půl milionu korun za členství v dozorčí radě státních ČSA. Tvrdí, že ho do podniku nejmenoval stát, ale hlavní město Praha, a na peníze má tedy nárok. Ještě v létě přitom dodával, že si peníze zaslouží, protože ručí majetkem za výsledky své práce.

Když se ale letos dostaly ČSA do velkých potíží, Bürgermeister žádnou pokutu nedostal.

Důvodů, proč by politici vyslaní do "vedení" státních podniků neměli dostávat tučné odměny a náhrady, je několik. Předně jde o součást jejich práce ve sněmovně či v Senátu; nebýt jí, zřejmě by v žádné dozorčí radě nezasedli. Navíc pokud jsou v dozorčích radách státní zaměstnanci, třeba náměstci, žádné odměny nedostávají. Je to totiž součást jejich práce.