Změna ošetřovného

Poslanci ve středu přijali také novelu, která ruší karenční neboli čekací lhůtu u ošetřovného a prodlužuje vyplácení dávky o tři dny. Pozměňovací návrh v tomto smyslu k návrhu dodal místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Ošetřovné je dávka, kterou pobírají nejčastěji rodiče, kteří pečují o nemocné děti. Kvůli přijetí vládního úsporného balíčku se od ledna tato dávka vyplácí až od třetího dne nemoci stejně jako nemocenská.

Státní kasu to přijde přibližně na 400 milionů.

Poslanci ve středu projednali jediný bod mimořádné schůze. Po dvouhodinové debatě a výměně názorů nakonec schválili návrh poslanců KDU-ČSL na opětovné navýšené mateřské na úroveň loňského roku.

Pro novelu zákona o nemocenském pojištění hlasovalo celkem 94 zákonodárců z řad ČSSD, KSČM, lidovců a zelených. Proti byli zástupci ODS a TOP 09.

Ministr financí Eduard Janota nebyl rozhodnutím sněmovny překvapený. Mandatorní výdaje státu se podle něj zvýší o 1,9 miliardy korun. "Zkrátím výdaje na chod ministerstev a jejich institucí a na některé programy, které jsou hrazeny z jejich rozpočtových kapitol," uvedl Janota.

Novelu vetuje Senát i prezident 

Nyní návrh poputuje do horní komory. Očekává se, že Senát, kde má pravice většinu, novelu vrátí, vetovat chce zákon i prezident republiky. Sněmovna by musela jejich negativní stanoviska stihnout přehlasovat ještě do voleb, které se uskuteční na konci května. Čtveřice stran podporující mateřskou má dohromady 109 hlasů.

Pokud návrh do sněmovních voleb projde, mateřská by se měla zvýšit podle příjmu ženy až o několik tisíc korun měsíčně. Státní rozpočet by to zatížilo o další 1,56 miliardy korun. KDU navrhuje, aby se výdaje pokryly vyšším zdaněním hazardu. O tomto návrhu sněmovna zatím nerozhodla.

"Byl schválen i pozměňovací návrh, který to dorovnává od 1. ledna. Maminkám, které teď měly zkrácenou mateřskou, bude dorovnána," řekla místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.  

ODS odstoupila od obstrukcí 

Návrh měl od začátku velkou šanci na schválení, podporovala ho totiž většina poslanců. Proti byla pouze TOP 09 a ODS, ale tyto dvě strany neměly k zablokování schůze dostatek hlasů.

"Budeme hlasovat proti, ale dá se očekávat, že to prohrajeme," připouští šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Občanští demokraté dopředu avizovali, že nehodlají jednání zdržovat. "Nebudou žádné obstrukce, chápeme tu situaci v Poslanecké sněmovně," řekl ráno ČTK místopředseda klubu ODS Zdeněk Prosek.

Pravice radost ze schválení zákona neměla. "Ty prostředky, které teď dostanou maminky, ty sbíráme jejich dětem, protože my je nemáme, my si je půjčujeme na úkor právě jejich dětí. Z té tisícikoruny, kterou každá maminka teď dostane, bude za 20 let, až to dítě bude dospělé, 5000 korun dluhu," prohlásil po jednání místopředseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek.  

O zvýšení mateřské jednali poslanci v minulých týdnech několikrát. Nikdy ale zákon neschválili kvůli obstrukcím. Změna zákona o nemocenském pojištění byla jediným bodem zařazeným na projednání při středeční mimořádné schůzi. Návrh programu podpořilo 81 ze 149 přítomných poslanců.  

Sněmovna ale dostane návrh s největší pravděpodobností zpět na stůl. Podle poslance Davida Kafky (ODS) byly schváleny dva pozměňovací návrhy se stejným smyslem, ale rozdílnou formulací. "Obojí jsou přechodná opatření, která říkají, že se dávky budou vyplácet zpětně od 1. ledna 2010. Je to paskvil, máme dva pozměňovací návrhy, které mají různé znění a stejný význam. Vzniká tím minimálně zmatek," prohlásil Kafka. Podle něho Senát nepochybně novelu vrátí sněmovně. "S tím ani nic jiného nemůže dělat," dodal. 

Matky nemohou za krizi veřejných financí 

Mateřská je od 1. ledna snížená v rámci tzv. úsporného balíku opatření ministra Eduarda Janoty na boj s deficitem státního rozpočtu. Například matka s průměrnou mzdou 20 tisíc korun dostává nyní o 3 150 korun méně. 

Nově se vyplácí pouze 60 místo 70 procent příjmu. Současně se snížil i denní vyměřovací základ, ze kterého se mateřská počítá, a to ze 100 na 90 procent.  

"Předkladatelé jsou přesvědčeni, že se jedná o nespravedlivého snížení peněžité pomoci v mateřství. Matky, které v roce 2010 budou pobírat peněžitou pomoc v mateřství, nemohou za špatnou ekonomickou situaci státu," stojí v důvodové zprávě novely zákona o nemocenském pojištění.

Snížení dávek v mateřství považují lidovci podle své místopředsedkyně Šojdrové za diskriminační. Komunisté zase argumentují tím, že nižší příjmy rodin povedou k dalšímu snížení porodnosti.