Prezident Václav Klaus v úterý udělil milost osmi lidem. Vedly ho k tomu především humanitární důvody. Jedním z omilostněných je i traumatolog, který pracoval v české vojenské misi v Afghánistánu, odsouzený za pomoc k pojistnému podvodu. Vyhoštění na tři roky prominul prezident Ukrajince, která figuruje jako svědek v případu korupce policisty.

Vojenskému lékaři Liboru Urbánkovi prominul Klaus podmíněný trest. "Prezident přihlédl k tomu, že současně uložený peněžitý trest uhradil, dosud žil řádným a společnosti prospěšným životem. Zúčastnil se zahraniční vojenské mise v Afghánistánu s kladným hodnocením," uvedl Hrad.

Díky rozhodnutí prezidenta může v České republice zůstat Ukrajinka, která měla být na tři roky vyhoštěna kvůli neoprávněnému pobytu v ČR. Klaus se rozhodl milost udělit proto, že vyhoštění by ztížilo trestní stíhání, ve kterém je důležitým svědkem. "Spolupracuje s orgány činnými v trestním řízení, kterým podala oznámení na korupční jednání policisty. Splňuje podmínky pro získání dlouhodobého pobytu," zdůvodnil udělení milosti.