Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach to řekl před dvěma týdny na oficiální konferenci k důchodové reformě úplně jasně: "Naším cílem je, aby do roku 2014 dosáhl průměrný důchod 15 tisíc korun měsíčně," sliboval muž, který je dnes největším kandidátem na povolebního ministra práce a sociálních věcí.

Jeho slova převzala většina velkých médií a dodnes si je může kdokoli pustit na internetových stránkách ČT 24.

Když ale chtěly HN rozebrat, kde přesně chce vzít ČSSD během čtyř let 170 miliard na to, aby mohla svůj slib uskutečnit, začal Škromach vysvětlovat, že žádný takový slib neexistuje. "Ale my jsme nikde nic takového neslíbili," řekl v rozhovoru pro HN Škromach.

HN: Vy jste na konferenci k důchodové reformě řekl, že cílem ČSSD je zvýšit důchody do roku 2014 na 15 tisíc korun měsíčně. My jsme spočítali, že byste na ně museli přidat za čtyři roky 170 miliard korun...

Ale to jsou hausnumera, která nemají žádné opodstatnění.

HN: Ale mají.

V programu žádných 15 tisíc nenajdete.

HN: Tak proč jste na konferenci o důchodové reformě o zvýšení důchodů na 15 tisíc mluvil?

To byla jedna z možností, jak se může důchod vyvíjet v případě vysoké inflace. To není žádný programový cíl. Jako úvahy na konferencích jsou různé.

HN: A proč jste tedy na důchodové konferenci říkal, že chcete do roku 2014 zvýšit důchod na 15 tisíc?

No vidíte, vždyť by o tom nikdo nenapsal, kdyby tam taková zmínka nepadla.

HN: Takže jste to řekl jen proto, aby se o tom psalo?

Ale, neřešme to.

HN: Ale my bereme slova pronesená na oficiálních programových konferencích vážně...

Ale vy berete od nás všechno vážně. Vycházejme z našich základních materiálů. Za určitých okolností může být důchod 12, 13, 14 i 15 tisíc. Takhle to berte, v tomto kontextu. Protože nikdo neumí spočítat, jak se bude vyvíjet inflace v dalších třech nebo čtyřech letech.

HN: Jak jste vlastně došli k těm 15 tisícům? Měli jste to propočítané?

Jako, já žádná čísla nikde nesděluju. A nejsou ani v programu.

HN: Ale na té konferenci jste to jasně řekl.

Já myslím, že by bylo dobré, kdybyste se zabývali důchodovým systémem tak, jak jej navrhujeme.

HN: Takže těch 15 tisíc byla jen taková legrace...

Ale to není žádná legrace. Já znovu opakuji, že naším cílem je udržet základní důchodový systém, nevyvádět peníze pryč a podpořit různé formy důchodového připojištění.

HN: Takže těch 15 tisíc neplatí a slibovat je před volbami nebudete...

Ale my jsme nikde nic takového neslíbili. Nenajdete to v žádných materiálech.

HN: Ale na konferenci k důchodové reformě jste o tom mluvil.

Vy se vždycky chytíte jedné věty... Ale aspoň jste o tom napsali, když už nic jiného. Protože jinak byste o našem důchodovém systému ani neinformovali.

HN: Takže to byla taková vějička, aby se chytli novináři?

Problém je, že vy se chytíte jen věcí, které tam zazní někde na pozadí, ale jinak prezentujete, že sociální demokracie nechce žádnou důchodovou reformu, což není pravda.

HN: Ale zvýšení důchodů na 15 tisíc je důležitá a úplně hmatatelná věc pro dva miliony důchodců. To není nic, co je řečeno někde na pozadí.

Nikde jsem od vás neviděl, že byste skutečně popsali náš reformní systém důchodů tak, jak jsme jej prezentovali. Ale určitě byste se dozvěděl víc, kdybyste na té konferenci byl.

HN: Tam bych se ale dozvěděl i o těch 15 tisících, o kterých teď říkáte, že nejsou ve vašem programu.

Vy mi připadáte jak malé děcko. Místo toho, aby vás zajímala odborná záležitost důchodového systému... Tohle už je fakt bulvární záležitost. Vás zajímají jen bulvární kecy.

HN: To vůbec nejsou bulvární kecy. Pokud slíbíte na důchodové konferenci zvýšení penzí na 15 tisíc, tak musíte s tímto parametrem při důchodové reformě počítat.

Ale vždyť to nikdo nikde neslíbil, nic takového nikde v programu nemáme.