Předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) podal trestní oznámení na prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františka Dohnala. Dohnal se podle něj mohl dopustit hned dvou trestných činů, když odmítl spolupracovat s poslanci na kontrole hospodaření svého úřadu.

Vlček na Dohnala také podal návrh na zahájení kárného řízení. Předsedu sněmovny podáním kárné žaloby pověřili loni v prosinci poslanci kvůli údajným Dohnalovým proviněním, která podle nich ohrožují dobré jméno a nezávislost NKÚ. "Při zpracování této kárné žaloby vyplynulo, že se prezident NKÚ mohl dopustit svým jednáním trestného činu," prohlásil Vlček před poslanci.

Podle Vlčka jde o dva trestné činy - zneužití pravomoci úřední osoby a o maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Trestní oznámení na Dohnala dnes podal do rukou vrchního státního zástupce v Praze.
Šéf NKÚ reagoval na trestní oznámení slovy, že tvrdá vyjádření politiků k jeho osobě jsou dokladem dobré práce úřadu.

Dohnal loni v prosinci neumožnil skupině poslanců, aby zkontrolovala údajné chyby v hospodaření NKÚ. Za to mu sněmovní kontrolní výbor udělil pokutu 50.000 korun. Dohnal se hájí tím, že průběh kontroly ze strany poslanců neupravuje žádný zákon a proti pokutě se odvolal. Argumentoval tím, že výbor mu ji udělil podle zákona o státní kontrole, ale ten mu tuto pravomoc nedává.

O Dohnalově odvolání proti pokutě dnes jednal sněmovní kontrolní výbor, a to za zavřenými dveřmi. Doporučil sněmovně, která v tomto případě bude hrát roli odvolacího orgánu, aby odvolání proti pokutě zamítla a na peněžitém trestu pro Dohnala setrvala. Poslanci proto budou na současné schůzi rozhodovat, zda Dohnalovy námitky uznají, nebo ne.
Hospodaření NKÚ se dostalo do centra pozornosti poslanců z kontrolního výboru loni na jaře. Kolegium úřadu upozornilo na údajné plýtvání penězi, kterého se Dohnal prý dopustil. Šlo například o stěhování pracovišť do soukromých pronajatých prostor, za které se platilo vyšší nájemné. Dohnal ale tvrdí, že tímto způsobem naopak peníze ušetřil.

Poslanci se po upozornění kolegia rozhodli hospodaření NKÚ zkontrolovat, Dohnal ale jejich kontrolu odmítá s tím, že pro ni neexistuje zákonný podklad.

Týdeník Respekt v lednu napsal, že za tlakem na Dohnala a NKÚ je dohoda ODS a ČSSD o rozdělení vlivu na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a NKÚ. Předsedou ÚOHS je bývalý poslanec ČSSD Petr Rafaj, viceprezidentem NKÚ je bývalý poslanec ze stejné strany Miloslav Kala.

Do širšího vedení kontrolního úřadu poslanci od loňského roku zvolili tři poslance: Rudolfa Kufu (ČSSD), Karla Sehoře a Pavla Hrnčíře (oba ODS).