vybraná opatření na straně příjmů a výdajů v miliardách

Příjmy:
obnova progresivního zdanění +5

zvýšení daně z příjmu firem na 21 procent +10

zvýšení dividendy ČEZ +10

zvýšení daní na tabák a tvrdý alkohol +6

omezení daňových úniků u pohonných hmot +10

celkem +41

omezení na straně výdajů:

aukční zadávání na veřejných zakázek, omezení korupčních praktik +15

audity výdajů ministerstev, revize uzavřených smluv +10

zvýšení efektivity systému zdravotních pojišťoven

Sociální demokraté nastínili podrobněji strategii, jak hodlají snížit schodek státního rozpočtu a současně splnit své předvolební sliby. "Na straně příjmů mohou opatření přinést až 41 miliard, na straně úspor dalších 29 miliard korun," uvedl předseda strany Jiří Paroubek. Svůj program pro květnové sněmovní volby schválila ČSSD v sobotu.

Paroubek označil za přehnaný propočet dnešních Hospodářských novin, které vyčíslily, že ČSSD by na své sliby potřebovala jen letos 47 miliard korun. "Ona to tak úplně není pravda," řekl šéf ČSSD. I kdyby to byla uvedená částka, pak by podle něj neměl být problém ji pokrýt například výnosy z rostoucí ekonomiky.

Mezi nástroje sociální demokratů na omezení rozpočtového schodku na straně příjmů patří například vyšší dividenda státem ovládané skupiny ČEZ, zvýšení daní na tabák a tvrdý alkohol nebo omezení úniků u pohonných hmot.

"Obnovíme také progresivní zdanění a zvýšíme daně z příjmu právnických osob o 2% na 21%," tvrdí Paroubek k příjmové stránce rozpočtu.

Na straně výdajů chtějí ušetřit téměř tři desítky miliard například aukčním zadáváním veřejných zakázek a prověřováním výdajů ministerstev. "To podstatné je: přestat krást," řekl na adresu zadávání veřejných zakázek.

Analytici: Většinou jde směs polopravd a chimér.

"Za jediný realistický bod pokládám předpokládaný příjem z obnovení daňové progrese," řekl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Předpokládané výnosy ze zvýšení spotřebních daní a daní z příjmu právnických osob by vydělil dvěma.

Za polopravdu označil zvýšení dividend ČEZ či vyčerpání rezerv státních podniků, jelikož takové domnělé příjmy vůbec nesníží v metodice EU schodek státního rozpočtu. Ostatní položky řadí do skupiny chimér, kde jsou úspory sice teoreticky možné, ale v praxi mohou dosáhnout jen zlomku uvedených částek.

Analytik Patria Finance David Marek míní, že po výrazně nadnesených prvních odhadech daňových příjmů se ČSSD přiblížila více realitě.

Otázkou je podle něj užitečnost takových kroků, 15 miliard korun navíc z přímých daní problém s desetinásobně větším deficitem neřeší a může prý přidusit křehké oživení české ekonomiky. "Po odborné stránce je spoléhání na růst ekonomiky falešným argumentem," podotkl.

Paroubek má strach o peníze na ministerstvech

Paroubek také zopakoval, kde chce nalézt zdroje k podpoře hospodářského růstu v následujících čtyřech letech. O těchto stimulech hovořil už na sobotní programové konferenci strany.

Kromě 750 miliard z evropských peněz chce zapojit desítky miliard z emisních povolenek nebo rezervy státních podniků. "Tady víme, že se fláká na účtech těchto podniků nějakých osm až deset miliard korun," tvrdí. Těmito penězi chce například rozhýbat bytovou výstavbu.

Případná vláda ČSSD chce pro nastartování růstu využít i výhodné úvěry Evropské investiční banky uplatněné v projektech veřejného sektoru nebo soukromé investice v rámci projektů Partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP).

Paroubek také řekl, že se chce v úterý setkat s premiérem Janem Fischerem. Chce od něj, aby jednotliví ministři nečerpali peníze navíc, které jsou poměrně vyčleněny až na období po volbách.

Jak řekl, na některých ministerstvech panuje představa rozpustit některé rezervy, které vznikly odložením investičních akcí, a rozpustit je do jiných akcí. Chce proto požádat premiéra, aby tomu zamezil.

Ministerský předseda k výzvě po zasedání vlády uvedl, že své ministry vede k úsporám. Rozpočet podle svých slov brání "kdykoli kdekoli, aniž je k tomu externě vyzýván". "To samé by měli mít na srdci správcové kapitol," řekl na adresu svých ministrů. O Paroubkově iniciativě se dozvěděl až od novinářů.