Občanská demokratická strana uveřejnila hlavní body své předvolební kampaně a již tuto středu se chystá začít s představováním stranických "řešení" pro čtyři pilíře ekonomické části programu. Ve středu má být zveřejněna nabídka, jak zajistit pracovní místa. V dalších týdnech pak návrhy pro spravedlivý sociální systém, podnikání a pro boj se zadlužením.

"Nebude to prezentace populistických slibů, ale zcela konkrétní a reálné návrhy pro tato témata," prohlásil Topolánek. Volební internetovou stránku chce strana spustit začátkem dubna a kompletní volební program přestaví v polovině příštího měsíce.

Grémium ODS v pondělí také schválilo menší úpravy na kandidátkách do květnových parlamentních voleb, většinou náhrady kandidátů, kteří odstoupili. Mezi změnami je i očekávané vyškrtnutí bývalého starosty Brna-Žabovřesk Aleše Kvapila, stíhaného pro podezření z korupce, a jeho nahrazení poslankyní Danou Filipi. O této změně rozhodl jihomoravský regionální sněm už na konci února.

Topolánek: Paroubek byl jak předlistopadový papaláš

Svou předvolební nabídku představili sociální demokraté, největší konkurent ODS, v sobotu na velké konferenci v Teplicích. Topolánek se k ní v pondělí vrátil slovy, že tamní vystoupení předsedy ČSSD Jiřího Paroubka připomínalo "projevy předlistopadových papalášů" formou i obsahem.

"Dozvěděli jsme se ale, že sociální demokracie je opravdu připravena vládnout s komunisty. To je nejsilnější sdělení ze soboty," dodal předseda ODS. Zdůraznil zároveň, že drtivá většina ODS vylučuje možnost případné velké koalice s ČSSD, o níž se v pondělí v médiích zmínil místopředseda strany David Vodrážka. "Koalice s Jiřím Paroubkem a jeho sociální demokracií je absolutně vyloučena," řekl.

Topolánek také zopakoval, že kandidatura ministra vnitra Martina Peciny za ČSSD v Praze je ukázkovým příkladem politické korupce a zneužití postavení ministra úřednické vlády. "Dohoda byla jednoznačná. Žádný z ministrů této vlády neměl kandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny," poznamenal Topolánek.

"Půvabné" podle něj je, že Pecina na kandidátce nahradil někdejší poslankyni Strany zelených Olgu Zubovou, která loni přispěla k pádu Topolánkem vedené koaliční vlády s účastí její vlastní strany. "Ptáme se, co musel a bude muset udělat Martin Pecina za své místo na kandidátní listině," podotkl předseda ODS.