Prezident Václav Klaus dnes přijal demisi ministra životního prostředí Jana Dusíka (za SZ). Ten z vlády odešel poté, co se neshodl s premiérem Janem Fischerem na modernizaci elektrárny Prunéřov II.

Ministr chtěl na základě posudku norské firmy DNV žádat elektrárenskou společnost ČEZ, aby připravila novou variantu modernizace, nebo kompenzační opatření. Fischer takový postup prý neakceptoval.

Ondřej Liška, předseda Strany zelených, která Dusíka do úřednické vlády nominovala, prohlásil, že zelení cítí i nadále odpovědnost za práci ministerstva životního prostředí. Liška nyní "ladí" termín svého setkání k tématu s premiérem.

Pro diskusi je přitom podle něj klíčové, zda bude nový ministr moci řídit svůj resort a rozhodovat plnohodnotně. "Je potřeba si říci, jaký rámec působení dalších v těch dvou třech měsících ten ministr vůbec bude mít. Jestli to bude ministr, který bude tlačen do ohýbání zákonů, nebo jestli bude ministrem se vším všudy," uvedl Liška.

"Jak premiér, tak my máme zájem na tom tu situaci vyřešit co nejdříve," poznamenal Liška. Pokud má z jeho setkání vzejít dohoda, musí být jejím základem ochota respektovat kompetence ministra životního prostředí a jeho právo nezávisle a věcně rozhodovat o problémech spadajících do jeho kompetence.

V konkrétních kauzách, jako je právě otázka elektrárny Prunéřov II., musí být podle Lišky zřejmé, že ministrovo rozhodování nebude ovlivňováno vnějšími vlivy. Na nesouhlasu zelených s postupem vlastníka elektrárny, energetické firmy ČEZ, se podle předsedy strany nic nemění.
"Rád se seznámím s návrhem pana premiéra, jak situaci řešit," podotkl Liška. Připomněl, že v květnu se konají parlamentní volby a nyní dohodnuté řešení bude "tak jako tak přechodné".

Liška dodal, že chápe zájem dalších stran, jež si "brousí zuby na prostředky, které jsou v gesci tohoto ministerstva". SZ se podle něj chce s premiérem dohodnout na tom, jak má ministerstvo pokračovat v práci. Připomněl, že zelení jej vedli v koaliční vládě premiéra Mirka Topolánka (ODS) a nominovali nestranické odborníky do Fischerovy vlády.

Odstoupivšího Dusíka bude v čele úřadu zatupovat náměstek František Korbel (za SZ). Ten řekl, že s Liškou mluvil i o své možné kandidatuře na funkci ministra. "Zatím ale není žádný závěr," uvedl Korbel.