Co podle ODS hrozilo

13. důchody:           - 6,9 miliardy korun
Zrušení poplatků:     - 10 miliard korun
Nemocenská:          - 3,5 miliardy korun
Dodatečné úroky:    - 1 miliarda korun
Služební zákon:       - 2 miliardy korun

Celkem:                  - 23,4 miliardy korun

Občanští demokraté se chlubí, že díky obstrukční taktice ve sněmovně z posledních týdnů zabránili zvýšení schodku státního rozpočtu o 20 miliard korun. ODS to dokázala tím, že blokovala přijetí některých levicových návrhů, připomněl šéf jejich klubu Petr Tluchoř. V neděli 21. března uplyne datum, po kterém by už sněmovna levicové normy po očekávaném vetu nestihla projednat.

"Podařilo se udržet výši schodku státního rozpočtu téměř na stejné výši, jak to navrhovala vláda. Je to nesporný úspěch za daného rozložení sil," podotkl Tluchoř. Po 21. březnu už by nynější sněmovna poté, co by zákony vrátil Senát i prezident, nestihla tato veta přehlasovat, připomněl.

V posledních třech měsících poslanci ODS dlouhými projevy a dalšími "triky" v rámci jednacího řádu sněmovny zdržovali projednávání levicových návrhů na zrušení poplatků u lékaře, proplácení prvních tří dnů nemocenské, takzvaný 13. důchod či zrušení stropů na platby sociálního a zdravotního pojištění.

Paroubek uznal porážku

„Zavedení karenční lhůty, tedy znovuzavedení proplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci, by stát přišlo na 3,5 miliard. 13. „úplatky“ důchodcům, ve výši 2 400 korun, protože naštěstí nikdo tak nízký důchodu u nás nemá, by výdaje zvedly o dalších 6,8 miliard,“ vypočítal místopředseda ODS Petr Nečas.

Je to dobrá zpráva pro všechny občany, nejen pro Paroubkovy „obyčejné“ lidi, tvrdí ODS. „Pokud by se to nepodařilo, vytvořil by (šéf ČSSD) Jiří Paroubek s podporou komunistů ještě větší dluh do budoucna a větší nebezpečí bankrotu,“ řekl Tluchoř.

Zabránit se ODS nepodařilo jen návrhu na zvýšení mateřské na loňskou úroveň, tato norma nyní leží v Senátu. Podle Tluchoře se v květnových parlamentních volbách budou moci lidé sami rozhodnout, "zda dají přednost Paroubkovu populismu, neodpovědné politice zadlužování a 13. úplatkům, nebo upřednostní střízlivou pravicovou politiku - tedy prý skutečný boj se zadlužením státu."

Předseda ČSSD Jiří Paroubek pokládá navrácení mateřské na loňskou výši za reálné. "Ty další body v tomto volebním období těžko," připustil. Paroubek dodal, ale že se k těmto tématům ČSSD vrátí ihned po volbách a pokud je vyhraje, Paroubek je navrhne hned na prvním jednání nové vlády.

Postup ODS ve sněmovně lídr sociálních demokratů dnes označil za "systematickou sládkovskou obstrukci," která v českém parlamentu neměla obdobu.

Pitomost nebo pozitivní věc?

Obstrukční taktiku začala ODS používat už na lednové schůzi. "Chceme zabránit zvyšování deficitu, levice pohrdá právem," hájili už tehdy postup občanští demokraté.

V únoru předseda Strany práv občanů - Zemanovci Miloš Zeman označil chování občanských demokratů za "velmi hloupé". "Je to horší než zločin, je to pitomost," parafrázoval Zeman výrok Napoleonova ministra zahraničních věcí, knížete Talleyranda.
"My se naopak snažíme, aby levice nepředřazovala své vlastní populistické kreativní návrhy před vládní návrhy," vysvětloval tehdy naopak šéf ODS Mirek Topolánek. "Ta obstrukce v tomto smyslu je spíše pozitivní," soudil.

Na adresu politických odpůrců z ODS prohlásil v lednu Paroubek, že na práci moc nejsou, a že pokud poslanci chtějí v blokování jednání sněmovny pokračovat, měli by za "neodpracovanou dobu" vrátit plat.