Zeman: Topolánka mám rád, ale měl by odstoupit

Bývalý premiér Miloš Zeman by na Topolánkově místě odstoupil. "I když mám Mirka Topolánka osobně rád, myslím, že by nejvíce prospěl ODS, kdyby výzvu výkonné rady ODS vyslyšel," uvedl lídr Strany práv občanů - Zemanovců v rozhovoru pro čtvrteční deník Právo.

Podle Zemana se předseda ODS dopustil dvou politických chyb - zavedení rovné 15procentní daně a zdravotnických poplatků.

Mirek Topolánek skončí v čele předsedy ODS. Poté, co minulý týden opustil jihomoravskou kandidátku strany, nyní oznámil, že rezignuje i na post šéfa občanských demokratů. Chce tím zabránit dvojkolejnosti uvnitř strany poté, co se novým volebním lídrem stal Petr Nečas.

"Nazval bych to podmíněnou rezignací. Na 12. dubna jsem svolal výkonnou radu, která rozhodne o tom, že stranu až do volebího kongresu povede Petr Nečas a vzápětí rezignuji," řekl Topolánek na tiskové konferenci ve čtvrtek dopoledne po jednání nejužšího vedení strany.

Topolánek uvedl, že zvažoval tři možná řešení - nové vedení strany by mohl vygenerovat mimořádný kongres ODS, tuto variantu ale předseda ODS nepreferoval; Topolánek mohl podle stranických stanov, která označil za nedokonalé", pověřit výkonem funkce Petra Nečase a zůstat v čele; nakonec se rozhodl svolat výkonnou radu. Již nyní prý předává Nečasovi kompetence.

Bývalý premiér si při svém údajně posledním mediálním vystoupení ostře a kriticky zhodnotil svůj dosavadní vztah s novináři. "Poslední čtyři roky docházelo k mé politické likvidaci, dochází k nechutnému tlaku na lidi kolem mne," řekl odcházející předseda.

Topolánek dopředu odmítl jakékoli žádosti o rozhovory. "Ani na vaše otázky po této konferenci odpovídat nemíním," dodal na závěr tiskového brífingu. V několikaminutovém projevu stručně zhodnotil své působení ve vysoké politice. Dopustil se prý jediné chyby, a tou byla jeho personální politika.

Nečas: Je to státnické řešení

Budoucí šéf strany Nečas Topolánkovo rozhodnutí ocenil. Označil jej za odpovědné a státnické řešení. "ODS bude mít jednoho člověka, který bude mít na starosti řízení strany a je i volebním lídrem," řekl Nečas.

S řešením souhlasí i první místopředseda ODS David Vodrážka. "Já podporuji to, aby výkonná rada podpořila jako jediného lídra Petra Nečase. Je to nutné kvůli čitelnosti strany před volbami," řekl ČTK. Vedení ODS přejde jednoznačně do rukou Nečase, i když Vodrážka zůstane v pozici prvního místopředsedy. Na tomto východisku se prý dohodl s Nečasem.  

Topolánek se minulý týden vzdal postu volebního lídra občanských demokratů právě ve prospěch dlouholetého místopředsedy strany Nečase. Výkonná rada ODS Topolánka vyzvala i k tomu, aby zvážil své další působení jako předseda ODS. Topolánek ale dával najevo, že tento krok bezprostředně neudělá a ještě ho zváží.

"Po vyškrtnutí z kanidátní listiny jsem nemínil pokračovat ve funkci předsedy ani vteřinu," dodal ve čtvrtek Topolánek. Svůj odchod oznámil s několikadenním zpožděním na přání Nečase, který chtěl nejprve představit část stranického programu a zároveň se ve středu účastnil předvolební televizní debaty.

Poslední kapkou byly výroky pro gay magazín 

Před čtvrtečním jednáním se předseda ODS ke svým plánům nevyjádřil a stáhl se do ústraní. Ve středu se nezúčastnil představení volebních plánů ODS na podporu podnikatelů ani jednání poslaneckého klubu strany.

Topolánek už v čele strany "přežil" několik situací, kdy část spolustraníků žádala jeho odchod. K politickému pádu ho ale přiblížily kontroverzní výroky, které pronesl při fotografování pro gay magazín.

Předseda ODS podle svých slov neodchází kvůli tomu, že straně klesají preference. Odcházím kvůli obavám, že bych mohl tyto volby vyhrát, myslí si Topolánek. Podle březnových průzkumů veřejného mínění ztrácí ODS na vedoucí ČSSD asi sedm procentních bodů.

Předsednictvo ODS nyní bude muset vyřešit otázku, kam Mirka Topolánka "uklidit". "Určitě se tím zabýváme, i kdyby jen kvůli tomu, že se přes všechny ty skandály jedná o velmi úspěšného předsedu," řekl HN jeden z členů užšího vedení ODS.

Možnosti, kam obsadit bývalého premiéra, jsou dost omezené. Případná Topolánkova prezidentská kandidatura je nyní nemyslitelná, místo v horní komoře parlamentu není dostatečné. Navíc už v Senátu Topolánek byl. Jeden z místopředsedů zmínil i možnost, že by Topolánek zamířil do některého z významných podniků, ve kterém má podíl stát. Ani to však není elegantní řešení.

Většina oslovených straníků se shoduje v tom, že Topolánek měl na podzim, když rezignoval na křeslo v Poslanecké sněmovně, zabojovat o post eurokomisaře.  


Text dnešního vyjádření končícího předsedy Občanské demokratické strany Mirka Topolánka k jeho odchodu z čela strany:

Dobrý den, já jsem dnes seznámil grémium se svým rozhodnutím a to, že vystupuji po výkonné radě až dnes, tak nebylo mým přáním, ale vyhověl jsem Petrovi Nečasovi, který z důvodu středeční tiskové konference a včerejších Otázek Václava Moravce mě požádal, aby k tomuto došlo až ve čtvrtek, takže se nikde neschovávám a nejsem člověk, který by nějakým způsobem tu situaci nechtěl řešit.

Ubezpečuji vás i veřejnost, že po vyškrtnutí z kandidátní listiny jsem nemínil pokračovat ve funkci předsedy ani vteřinu, pokud by nebylo nezbytně nutné udělat některé kroky. Stanovy ODS jsou poměrně nedokonalým materiálem a neřeší situaci, ke které došlo právě na této výkonné radě a která vlastně nám připravila nějakou těžce řešitelnou situaci.

(...)

Topolánek neodchází proto, že by bylo riziko prohry z důvodu klesajících preferencí, to je snad každému jasné, protože preference naopak stoupaly, a ten můj odchod je motivován spíše tím, že bych mohl ty následující volby nakonec vyhrát. Za poslední čtyři roky, a to je jediná politická poznámka, které se dnes dopustím, si ODS čtyřikrát připravila situaci, kdy v době, kdy stoupaly preference, si vstřelila vlastní gól. Poprvé to byla "tlustá vířivka" a situace kolem Tlustého a Moravy, která samozřejmě se připočetla ke špatné regionální kampani a k těm symbolům krajských a senátních voleb, například poplatky, a způsobila nám velmi těžkou prohru.

Podruhé to bylo během předsednictví, pád vlády, což bylo něco neskutečného, v době kdy jsme samozřejmě byli na vrcholu a kdy bychom byli těžce porazitelní. Potřetí to bylo loni, když se sbližovaly a protnuly preference ČSSD a ODS, a v ten den Petr Gandalovič oznámil svoji kandidaturu na předsedu strany. A po čtvrté teď, chci říct, že zřejmě jsou síly, a já je nebudu specifikovat, které měly zájem na tom, aby tomu tak bylo.

Nyní k tomu řešení, fakticky existovaly tři možnosti. Ta první možnost byla svolat okamžitě volební kongres a nechat vygenerovat nové vedení ODS, kdy bych jako odstupující předseda předal stranu novému předsedovi. Z důvodu blízkosti voleb jsem nakonec tuto variantu nepreferoval, i když pořád zůstává určitou hrozbou pro to, aby to dopadlo, jak chci já.

Ta druhá varianta byla, že bych pověřil Petra Nečase podle stanov výkonem fakticky všech pravomocí předsedy a zůstal bych formálním předsedou jenom proto, že jsem nechtěl připustit tu dvojkolejnost.

Našel jsem třetí řešení, které mně připadá nejlepší, nazval bych to podmíněnou rezignací. Na 12. dubna tohoto roku jsem svolal výkonnou radu, která rozhodne o tom, že Petr Nečas - jako jediný orgán, statutární orgán ODS, který to může rozhodnout, o tom, že stranu povede až do volebního kongresu Petr Nečas, a vzápětí poté rezignuji. Tzn. v této chvíli předávám veškeré své kompetence Petru Nečasovi až do konání výkonné rady a výkonná rada bude muset toto rozhodnutí učinit, protože to je jediná možnost z našich stanov.

Myslím si, že to je řešení velmi korektní, které dává Petru Nečasovi to, co mít musí, to je jednoznačnost, která mu dává pravomoci jako předsedovi, jako volebními lídrovi. V tomto smyslu má moji absolutní podporu a já žádám všechny mé případné podporovatele, aby Petra Nečase podpořili, aby volili ODS ve volbách. Já si ponechávám samozřejmě na nějaké své osobní vyjádření k té situaci čas po volbách, žádné rozhovory dělat nemíním, na vaše dotazy odpovídat nemíním, tzn. nepřipouštím dotaz ani na této tiskové konferenci. Kdybych měl hodnotit tu Topolánkovu éru v ODS, tak bych řekl, že řada věcí se mi podařila, jestli jsem měl někde nešťastnou ruku, bylo to v personálních otázkách, což se nakonec potvrdilo. Tímto se s vámi rozloučím, protože si nemyslím, že bych nadále na takové tiskové konferenci vystupoval. Pěkný den.