ČSSD může mít z předvolebních průzkumů radost, všechny tři zveřejněné v tomto týdnu ji pasovaly do pozice suverénního vítěze květnových voleb. Před druhou ODS má slušný náskok od šesti do devíti procentních bodů v závislosti na výzkumné agentuře.

Při bližším pohledu do výsledků šetření se však rýsuje povolební komplikace - ani sociální, ani občanští demokraté nemají dostatek hlasů pro sestavení většinové vlády.

V pátek představilo výsledky svého dotazování Středisko empirických výzkumů (STEM). ČSSD podle něj získala podporu 27,8 procent potenciálních voličů. ODS mírně ztratila, zřejmě kvůli aféře Mirka Topolánka a jeho následném odchodu z čela strany, a dostala by 18,6 procenta hlasů. Oproti předchozímu měsíci si pohoršila o 1,4 procentního bodu.

Dotazování proběhlo mezi 1. a 10. dubnem na reprezentativním souboru 1196 dotázaných. Statistická odchylka je ± 2,5 procentního bodu u velkých stran, ± 1,5 procentního bodu u menších partají.

Vládu sestaví ČSSD jen s komunisty

STEM se pokusil také odhadnout, jak by po volbách vypadalo rozdělení poslaneckých mandátů jednotlivým stranám. Tým vedený Jiřím Paroubkem by v dolní komoře Parlamentu získala 78 mandátů, tábor vedený Petrem Nečasem pak 48 křesel.

Socialisté by tedy mohli vládní koalici sestavit pouze s KSČM (26 poslanců), dohromady by měli 104 hlasů. Tuto variantu si ale ČSSD zakázala tzv. bohumínským usnesením. Menší strany jako TOP 09 nebo Věci veřejné se nyní k vládní spolupráci se sociální demokracií tváří velmi odmítavě. Jiří Paroubek proto nastínil, že počítá také s modelem menšinové vlády.

Odchylka v tomto modelu je ± 2 mandáty.

Do Poslanecké sněmovny by se podle dubnového šetření STEM dostalo celkem šest politických stran. Vedle dvou nejsilnějších také komunisté (9,9 procent), TOP 09 (9,3 procenta), Věci veřejné (8,1 procenta) a zřejmě i lidovci, kteří balancují na hranici volitelnosti (4,9 procenta).

Podpora zelených i nově vzniklé strany Miloše Zemana je malá, pohybuje se těsně nad tříprocentní linií.

Do průzkumu však nejsou zahrnuty hlasy nerozhodnutých lidí a také voličů, kteří agentuře STEM své preference odmítli uvést. Voleb se chce zúčastnit 52 procent dotázaných, to je asi o 12 procentních bodů méně než při posledním hlasování v roce 2006.

Analytici ze STEMu indikovali několik dlouhodobějších trendů: Podpora ČSSD a KDU-ČSL je stabilní, ODS nadále ztrácela, rovněž tak i i komunisté, na vzestupu je podpora Věcí veřejných a získala i TOP 09.