Život Alexandra Vondry

Disident
V osmdesátých letech začal společně s Jáchymem Topolem a Ivanem Lamperem vydávat samizdatový časopis Revolver revue. V roce 1989 byl mluvčím Charty 77 a jedním z autorů petice Několik vět. Za svou činnost byl vězněn v Ruzyni a na Pankráci. V listopadu 1989 byl jedním ze zakladatelů Občanského fóra.

Diplomat
V letech 1990 - 1992 působil jako zahraničněpolitický poradce prezidenta Václava Havla. Do roku 1997 byl náměstkem ministra zahraničí. V letech 1997 - 2001 byl českým velvyslancem ve Spojených státech. Z diplomacie odešel sám v roce 2003.

Politik a lobbista
V letech 2004 až 2006 pracoval pro mezinárodní lobbistickou firmu Dutko Worldwide.

V září 2006 mu Mirek Topolánek nabídl křeslo ministra zahraničí ve své první vládě. O měsíc později se stal senátorem za ODS. Od ledna 2007 se stal vicepremiérem pro evropské záležitosti ve druhém Topolánkově kabinetu. Pracoval hlavně na přípravě českého předsednictví EU.

Zatímco Petr Nečas vyjednává o budoucí vládě, v zákulisí ODS probíhá jiné vyjednávání - o hlasy před blížícím se kongresem strany, který se koná už za necelé tři týdny. A protože sám lídr ODS nemá času nazbyt, našel si spojence a vlastního vyjednávače - bývalého vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondru.

Muže, kterého na vysoká místa v ODS přivedl v roce 2006 Mirek Topolánek a ve vládě z něj udělal jednoho ze svých klíčových spojenců. A také muže, který po Topolánkových výrocích pro časopis Lui bývalého expremiéra jako jeden z prvních veřejně odepsal a podpořil jeho odchod z čela ODS.

Teď Vondra v zákulisí hledá nové čisté tváře, které by na kongresu měly usednout do vedení ODS a podporovaly by novou politiku Petra Nečase. Tím si ale také ve straně získává i vlivné nepřátele, třeba v silné pražské organizaci.

"Vondra přemlouvá naši Janu Černochovou, aby kandidovala na místopředsedkyni a přesvědčuje ji, že může být klidně ministryně. A to bez dohody s námi," řekl HN jeden ze členů vedení ODS v hlavním městě. Pravdou je, že sama Černochová, která je starostkou Prahy 2 a nově i poslankyní, v MF Dnes připustila, že by o podobných funkcích uvažovala.

"Se Sašou Vondrou jsem mluvila naposledy v sobotu večer, kdy jsme slavili výsledky voleb, ale nevybavuji si, že by mi něco podobného nabízel nebo mě k tomu přesvědčoval," řekla HN Černochová.

Bez kmotrů to nepůjde

Zvolení Nečase a jeho spojenců do čela strany ale rozhodně nepůjde prosadit bez těch, kterým se v ODS od dob posledního kongresu říká kmotři. Bez vlivných členů ODS, kteří z ústraní vyjednávají o podpoře jednotlivých návrhů a mají většinou výborné kontakty na místní byznys. Právě od takových se přitom Petr Nečas a jeho spojenci chtějí odstřihnout, aby vylepšili obraz ODS na veřejnosti.

Sám Vondra přitom v pondělí v Praze vyjednával v restauraci ve Vinohradském pavilonu s jedním z kmotrů - s bývalým senátorem a vlivným chomutovským podnikatelem Alexandrem Novákem. K setkání se ale vůbec nehlásí.

"Jsem v Bruselu, pracuji na zahraničním a evropském programu možné koalice. Nemám, co bych k těmto mediálním hrátkám teď řekl. ODS se chystá na kongres a já samozřejmě podporuji Petra Nečase a snahu pokračovat ve změnách v naší straně," napsal HN Vondra a dodal: "Kdybyste mě viděla, tak byste mě určitě vyfotila." Novák na dotazy HN nereagoval. Podle informací HN jednali o tom, zda by jej Ústí mohlo nominovat na post místopředsedy ODS.

Alexandr Vondra se na Nečasovu stranu přidal v momentě, kdy padl Topolánek. Pár týdnů před volbami zorganizoval na golfovém hřišti v Klánovicích setkání vybraných členů ODS. Oficiálně proto, aby se mohli bavit o budoucnosti ODS. Seznam pozvaných ale mnozí četli jako nové rozdělení strany - na ty čisté a ty špatné.

Pak se Vondra stal i členem kompetenčního týmu Petra Nečase, jakési stínové vlády. Teď vyjednává o oblasti obrany a zahraniční politiky. Podle zákulisních informací se navíc zdá, že v nové vládě by Vondra mohl usednout na křeslo ministra obrany.

Přes to všechno je ale Vondra uvnitř ODS mnohými vnímám jako kdosi "cizí". V devadesátých letech totiž pracoval pro exprezidenta Václava Havla a dělal náměstka ministra zahraničí Josefa Zieleniece. Pak přesídlil na ambasádu do Spojených států amerických.

Před nástupem do Topolánkovy vlády Vondra dva roky pracoval pro lobbistickou firmu Dutko Worldwide, která působí hlavně v americkém Kongresu.