Neoficiální vládce jihočeské ODS Pavel Dlouhý by mohl mít po víkendovém kongresu ve vedení strany blízkého známého - náměstka jihočeského hejtmana Martina Kubu. Nasvědčuje tomu závěr čtvrtečního jednání pražského sněmu ODS.

Ten nominoval na šéfa strany Nečase, na prvního místopředsedu Vodrážku. Do vedení navrhl i Pavla Blažka, Cabrnocha, Kubu a Drobila.

Kuba se před několika dny rozhodl kandidovat do vedení. I když nejprve neměl mnoho šancí, teď se situace mění. V noci z úterý na středu se totiž vedení silné pražské ODS na neformálním jednání dohodlo, že hlavní město Kubu podpoří.

HN ještě ve středu tento výsledek nikdo z pražské ODS nechtěl oficiálně potvrdit, region měl totiž svůj sněm teprve dnes večer. Sám Martin Kuba ale připustil, že už dostal informaci o tom, že Praha bude stát za ním.

"Kromě toho mám podporu jižních Čech, některých olomouckých oblastí a třeba jižní a severní Morava budou regionální sněmy teprve mít," tvrdí Kuba.

To ve čtvrtek regiony potvrdily. Jihočeská ODS na předsedu strany nominovala Nečase, na místopředsedu na kongresu podpoří Vodrážku a uvedla, že ve vedení chce i svého šéfa Martina Kubu.

Nečasova očista ODS

Lékař z Českých Budějovic nepatří mezi Nečasovy favority. Lídr ODS ho o minulém víkendu vynechal ze seznamu lidí, které by ve vedení strany chtěl.

Nečas a jeho vnitrostranický spojenec Alexandr Vondra totiž před volbami začali bojovat za čistší ODS. Vondra v té době uspořádal před volbami tzv. klánovické setkání, kam sezval vybrané lidi, kteří podle něj reprezentují novou čistou ODS. Tím ale velkou část strany, která dodnes trpí "Topolánkovským" rozdělením na kmotry, naštval. A jihočeský region, odkud Kuba pochází, Topolánek mezi ty kmotrovské zařadil.

"Ke klánovickému setkání mám velkou výtku. Pokud v poslední době nemá někdo v ODS podporu, stalo se zvykem to hned svádět na zákulisní hráče. Jinak s Petrem Nečasem nemám žádný problém. Změny, po kterých volá, podporujeme. Jihočeská ODS už na posledním kongresu volala po změnách. Navíc ve svém regionu vyhrála volby," reagoval Kuba.

Nečas by ve vedení strany raději viděl plzeňského Jiřího Pospíšila, a to bez ohledu na to, že i za ním stojí jeden z Topolánkových kmotrů - Roman Jurečko.

Chybí místo pro Vondru

Silné regiony se zatím shodují, že do vedení ODS chtějí jihomoravského Pavla Blažka, severomoravského Pavla Drobila a středočeského europoslance Milana Cabrnocha. A na prvního místopředsedu Davida Vodrážku. Šanci na zvolení má ale stále i plzeňský Jiří Pospíšil, který se o post utká zřejmě právě s Kubou.

Ve vedení ODS by tak nezbylo místo pro Alexandra Vondru, což by pro Nečase bylo nepříjemné. Vondra se totiž v posledních týdnech stal jedním z jeho nejbližších spojenců a vyjednával mu podporu. Vondra ale nemusí ze hry vypadnout úplně. Mohl by se stát ministrem v příští vládě.

"Pozice Petra Nečase je v této chvíli velmi silná, má drtivou podporu. Nemyslím, že bude ovlivněna tím, kdo bude zvolen do vedení ODS," tvrdí Kuba.
Pokud by Kuba, Cabrnoch a Blažek byli zvoleni místopředsedy, nemají zájem mít křesla v příští vládě. Přitom právě kvůli šanci na post ministra se do vedení ODS tlačila řada lidí - třeba Petr Bendl nebo Jiří Pospíšil.

V ODS je ale letos tlačenice i o další pozice, například ve výkonné radě, širším stranickém vedení. Na přelomu března a dubna se totiž ukázala její síla, když rozhodovala o konci Mirka Topolánka i změnách na kandidátkách.