ČSSD a KDU-ČSL si rozdělí místa v radě Jihomoravského kraje v poměru 6:5. Obě strany budou mít po dvou náměstcích hejtmana. Nové personální rozdělení obsahuje mimo jiné návrh koaliční smlouvy, kterou již schválil klub krajských zastupitelů ČSSD. ČTK to ve čtvrtek sdělil hejtman Michal Hašek (ČSSD). Minulý koaliční partner sociálních demokratů ODS měla v radě čtyři zástupce.

ČSSD s KDU-ČSL se domlouvají na jihomoravské koalici od začátku června, kdy se po parlamentních volbách rozpadl svazek ČSSD s ODS. Občanští demokraté z krajské koalice vystoupili kvůli nesouhlasu s tím, že Hašek kumuluje funkce. Stal se i poslancem a obě funkce si ponechal.

"ČSSD se s KDU-ČSL dohodla na všech programových prioritách, rozdělení křesel v Radě Jihomoravského kraje 6:5, uvolněných předsedů výboru ZJMK (2 ČSSD, po 1 KDU-ČSL, ODS a KSČM ). Vedení kraje budou vedle hejtmana tvořit čtyři náměstci hejtmana, po dvou za ČSSD a za KDU-ČSL," uvedl Hašek.

Prioritou nové krajské koalice podle něj bude udržení rozvoje kraje v době hospodářské krize, udržení rozsahu a kvality veřejných služeb v oblasti zdravotnictví, sociální péče, dopravy či školství. Konkrétní priority neuvedl, koaliční smlouva je ale podle něj obsahuje.

Sociální demokraté vyhráli na jižní Moravě krajské volby se ziskem 26 mandátů, lidovci jich dostali 18. Do zastupitelstva se dostali ještě občanští demokraté s 11 místy a komunisté s deseti křesly. Hejtmanem je od voleb Hašek, zůstane jím i v nové koalici. Lidovce budou ve funkci náměstků hejtmana zřejmě zastupovat bývalý hejtman Stanislav Juránek a exposlanec Libor Ambrozek.