První společné jednání čeká hejtmany českých a moravských krajů a ministry koaliční vlády. Po pracovním obědě by měli společně probírat především rozpočtovou problematiku, protipovodňová opatření, ale i otázku školství, zdravotnictví a sociálních služeb. Ministry na jednání vlády čeká i diskuse o novele zákona o registrech či o tezích rozvoje odpadového hospodářství.

Největší střet se očekává u tématu rozpočtů krajů, vláda totiž chce snížit peníze určené na spolufinancování projektů z Regionálních operačních programů.

Vláda schválila škrtnout 7,5 procenta státního příspěvku v kapitole rozvojových projektů Regionálního operačního fondu. Výpadek v krajských rozpočtech by tak mohl být až dvě miliardy.

"Rozhodnutí Nečasovy vlády o škrtech kofinancování regionálních operačních programů EU nepředcházela žádná diskuse s regiony, ani analýza faktických dopadů. Neváhám použít pro toto rozhodnutí označení paskvil," prohlásil předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).


"Dotace se vyplácí průběžně, proto se to dotýká také rozestavěných projektů. S příspěvkem jsme počítali pro dofinancování řady projektů v příštím roce," podotýká ředitelka Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti jihovýchod Marta Sargánková.

Například výbor Regionální rady jihovýchod zastavil nejméně do poloviny září příjem nových žádostí a nebude uzavírat nové smlouvy ani na schválené dotace. Další rady se k tomuto kroku chystají po jednání s vládou.