Bohuslav Svoboda

Absolvoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Krátce působil v příbramské nemocnici. Od roku 1969 pracuje ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, kde je od roku 1990 přednostou kliniky. V letech 2003 - 2010 stál v čele 3. lékařské fakulty UK.

V roce 1998 byl kandidátem Čtyřkoalice pro senátní volby, nepostoupil do druhého kola voleb.

V roce 2010 byl nominován ODS za kandidáta strany na funkci primátora hl.m. Prahy.

HN: Vaši předchůdci Jan Kasl a Pavel Bém přicházeli na primátorský post spojováni s nadějemi, že léta utužovaný místní systém zvrátí. Nepovedlo se jim to. Proč byste toho měl dosáhnout vy?
Mohl bych odpovědět bonmotem: Kdyby primátor Bém odešel po svém prvním funkčním období, byl by nejúspěšnější primátor. Získal ve volbách víc než 50 procent a trvale se umísťoval na žebříčcích popularity nejhůře na druhém místě. A já tady chci být jen jedno funkční období.

HN: Jak ale chcete budovat nový magistrát, když lidé, kteří byli symbolem toho starého, třeba bývalí radní Klega, Blažek a Richter, jsou předsedy výboru pro infrastrukturu, bezpečnost a hospodářskou politiku?
V čele města stojí rada. Aniž bych se chtěl dotýkat významu výborů, jsou jen poradními orgány rady. A já si samozřejmě musím vytvořit i jiné skupiny, které mi budou dávat informace. Vytvoříme ekonomickou a poradní strukturu. Chtěl bych, aby v rámci protikorupční strategie magistrátu tady byl představitel Transparency International.

HN: Máme tomu rozumět tak, že chcete vytvořit paralelní strukturu, která vás odcloní od staré ODS?
Rozumějte tomu tak, že chci, aby byl magistrát průhledný a aby podezření, že tu probíhají korupční nebo mafiánské praktiky, byly minimalizovány.

Svoboda si jako primátor prý finančně pohorší

HN: Chcete být garantem nové pražské ODS, ale nebudete kandidovat na jejího předsedu. Tím má zůstat Boris Šťastný, který nemá s novou ODS nic společného.
Kromě Pavla Béma nebylo zvykem, aby byl primátor i předsedou pražské ODS. Nejradši bych zastával roli prvního místopředsedy. To je dostatečně vysoký post. Ve spojení s funkcí primátora se svou autoritou pozici předsedy vyrovná.

HN: Připadají vám částky, které dnes zastupitelé dostávají za posty ve vedení pražských firem, adekvátní?
Mám informace, které se rozcházejí. Na jedné straně slyším, že ta činnost byla dost významná. Třeba Pražská teplárenská, která byla na pokraji krachu, se díky zásahu dozorčí rady změnila v prosperující podnik. A z druhé strany slyším, že v některých dozorčích radách se jejich členové objevují jen sporadicky. Nebylo by fér zaujímat jednoznačné stanovisko. Podniků s účastí Prahy je ohromné množství, musím si nechat udělat skutečně odbornou analýzu. Když dnes někdo říká, že by odměna měla být třicet nebo padesát tisíc měsíčně, je to jen nastřelená číslovka bez jasného podkladu.

HN: Mimochodem, vy jako primátor s platem kolem 95 tisíc si finančně polepšíte?
Pohorším si, i když, o kolik přesně, to ještě nevím.

HN: Vedl byste pražskou ODS znova do voleb, kdyby Ústavní soud zrušil pražské volby?
Ano, samozřejmě. Je to moje povinnost.