Poradní komise pro výběr policejního prezidenta nedoporučila ani náměstka ministra vnitra Viktora Čecha ani náměstka policejního prezidenta Ivana Bílka. Ve středu zasedne výběrová komise, která bude vybírat už jen ze zbylých tří zájemců. Jimi jsou šéf pražské policie Martin Červíček, náměstek šéfa jihomoravské policie Petr Lessy a ředitel policie Ústeckého kraje Jiří Vorálek. Uvedl to v úterý po zhruba pětihodinovém jednání komise ministr vnitra Radek John.

"Na základě výsledků psychologických vyšetření, jazykových pohovorů a osobních pohovorů řešících problematiku práce policejního prezidenta a ekonomiku policie komise posoudila vhodnost kandidátů a ani jednoho z nich ministrovi vnitra ke jmenování do funkce policejního prezidenta nedoporučila," sdělil novinářům John.

ODS a ČSSD celý proces v minulých dnech kritizovaly s tím, že není v souladu se zákonem. Vnitro tvrdí opak. Spor se vedl o to, zda má John právo vypsat výběrové řízení dřív, než rozhodne o žádosti Viktora Čecha a Ivana Bílka. Podle služebního zákona mají totiž na funkci policejního prezidenta přednostní právo. Nad tímto problémem se už sešli legislativci z vnitra a z Legislativní rady vlády, zatím však jasnou shodu nenalezli.

Sociální demokraté, které John do výběrové komise také přizval, v úterý mezitím rozhodli, že strana se její práce účastnit nebude. Schválil to poslanecký klub strany. Zasednout v komisi měli dva bývalí ministři vnitra František Bublan a Martin Pecina. "

ČSSD od samého začátku trvala na tom, aby byly splněny dvě základní podmínky. Aby byl proces zcela nepochybně zákonný a aby tato komise byla založena na koaliční dohodě. Musím říci, že ani jenu z těchto podmínek se nepodařilo na sto procent splnit," řekl novinářům úřadující šéf strany Bohuslav Sobotka.

Výběrové řízení vyhlásil John 4. ledna, zájemci o pozici šéfa policie mohli podávat přihlášky do 10. ledna. Funkce je neobsazena od začátku roku, poté co ke konci minulého roku skončil Oldřich Martinů.

ODS chce, aby o konkurzu jednal výbor

Poslanci občanských demokratů budou prosazovat to, aby o výběrovém řízení na policejního prezidenta jednal ve středu sněmovní branný a bezpečnostní výbor. John by měl na výboru vysvětlit své stanovisko k řízení, které je podle ODS v rozporu se služebním zákonem, řekla v úterý ČTK místopředsedkyně výboru Jana Černochová (ODS).

"Chceme, aby se výbor výběrovým řízením zabýval, aby nás ministr John informoval o způsobu jeho vypsání a aby zdůvodnil svůj názor, že je konkurz v pořádku," uvedla Černochová. Shoda na zařazení takového bodu na program jednání výboru by podle ní být měla.