Poslanec Jaroslav Škárka ve třetí den soudního procesu s šéfem poslanců Věcí veřejných Vítem Bártou vytáhl nečekaný trumf: tajnou nahrávku, která má údajně dokázat, že mu véčkařský guru vloni na jaře skutečně předal 170 tisíc korun v obálce jako úplatek.

Část záznamu, jenž Škárka pořídil před schůzkou s Bártou, během schůzky a těsně po ní, prý obsahuje i video.

Úplně nový důkaz chce Škárka, který stejně jako Bárta sedí na lavici obžalovaných, přinést k soudu ve čtvrtek.

Co se ve středu dělo v soudní síni? Čtěte ZDE

Soupeře Bártu tím naprosto šokoval. Jindy klidný a sebevědomý muž si krátce poté, co Škárka se svým důkazem vyrukoval, vzal slovo, ale hovořil přerývaně a jen chvíli. Pak mu hlas selhal a šéf poslanců VV se dokonce málem rozplakal.

Potěšit ho naopak mohl formální předseda strany Radek John. Ten stejně jako poslanci Michal Babák, Radim Vysloužil či Jiří Rusnok potvrzovali Bártovu verzi. A soudu líčili, jak Bárta po zákonném snížení poslaneckých platů svým spolustraníkům nabídl, že kdyby se dostali do finanční tísně, mohou si k němu jít kdykoliv půjčit.

John dokonce Bártu bránil tak urputně, až rozesmál celou jednací síň včetně soudce Jana Šotta. (Více o Johnově vystoupení ZDE)

Klaus: Absurdní reality show

K procesu už se vyjádřil i prezident Václav Klaus. Soud označil za absurdní reality show.

Třetí dějství

Kauza Bártových obálek se u Obvodního soudu pro Prahu 5 ve středu rozplétala už ve třetím dějství.

Vít Bárta, kterému kvůli úplatkářství vlastních poslanců hrozí šest let vězení, stále tvrdí, že Jaroslavu Škárkovi, ale i Kristýně Kočí pouze peníze půjčoval. Kočí v úterý vypověděla, že i ona dostala úplatek. Dokonce vyšší - půl milionu korun. Bárta si tím chtěl údajně vynutit stranickou poslušnost.

Zbývá vám ještě 30 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se