V přímé volbě prezidenta by téměř třetina voličů dala hlas expremiéru Janu Fischerovi. Těsně za ním se s pětinou hlasů umístil ekonom Jan Švejnar, který jako kandidát ČSSD soupeřil o Hrad s Václavem Klausem před čtyřmi lety.

Vyplývá to z výsledků březnového průzkumu agentury Median. Fischer a Švejnar se vytrvale drží na předních místech, ale například podíl příznivců podnikatele Tomia Okamury se od předchozího průzkumu Medianu z ledna snížil o dvě třetiny, na čtyři procenta.

Prezidentských voleb by se zúčastnilo 72 procent voličů.

Fischer si od začátku roku udržel první místo s víceméně stejným podílem hlasů. Švejnar od lednového průzkumu o něco snížil expremiérův náskok, když mu vzrostl podíl příznivců o zhruba čtyři procentní body na 19 procent.

Naopak Okamurovi, který byl doposud na třetí příčce žebříčku, klesl podíl hlasů z 12,4 na čtyři procenta. Na třetím místě ho tak vystřídal bývalý premiér a nynější čestný předseda Strany práv občanů - zemanovců Miloš Zeman, který má stále podporu asi desetiny účastníků průzkumu.

V březnovém průzkumu se poprvé objevil senátor a místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier a okamžitě se dostal se 7,5 procenta hlasů na čtvrté místo. Na páté příčce se umístil předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se 6,5 procenta.

Ve druhém kole prezidentské volby by také měli největší šanci na úspěch Fischer a Švejnar. V tomto kole je podle Medianu důležitá obecná přijatelnost kandidátů pro širší okruh voličů.

 

Agentura se proto účastníků průzkumu ptala, kteří ze zmíněných kandidátů by pro ně byli nejpřijatelnější. Lidé mohli uvést až tři jména. Fischerovo jméno se objevilo v odpovědích 56 procent lidí, Švejnara jmenovalo 43,5 procenta dotázaných. Na třetím místě byl se 17,5 procenta Zeman.

Median prováděl průzkum v období od 2. března do 1. dubna. Zúčastnilo se jej 1038 lidí ve věku 18 a více let. Výzkum je podle agentury reprezentativní podle věku, pohlaví, vzdělání, regionu či velikosti obce dotázaných, ale i podle dalších socioekonomických ukazatelů ovlivňujících volební chování.

Prezident Václav Klaus končí ve funkci v březnu příštího roku, přímá volba by se tedy měla poprvé konat mezi 6. lednem a 5. únorem 2013. Ostrá kampaň občany zřejmě čeká až na podzim.

Nenápadně už ale kampaň zahájil právě Jan Fischer, který o sobě dává vědět především přes sociální sítě. Jeho volební tým spustil před několika dny speciální webové stránky a začal být aktivní na facebooku a na youtube.

VIDEO: Jan Fischer už zahájil kampaň na sociálních sítích

ODS bude svého kandidáta vybírat ve stranických primárkách, které se odehrají v květnu a červnu. ČSSD se rozhodne, zda se přikloní ke Švejnarovi či Dienstbierovi.

V samé volbě se nakonec nemusejí objevit všichni kandidáti, které lidé v průzkumu jmenovali. Například Okamura zatím hovořil o tom, že pokud půjde do politiky, bude kandidovat nejprve do Senátu. Ani Švejnar zatím nedal jednoznačně najevo, zda se volby zúčastní.