Ve slovní přestřelku se zvrtla středeční sněmovní debata nad návrhem zvýšení daně z přidané hodnoty a dalších úsporných opatření.

Ve sporu o zodpovědnost za potíže s čerpáním evropských dotací prohlásil ministr financí Miroslav Kalousek, že zástupci ČSSD v krajích "kradou, ani poledne nedrží". Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) jeho slova označil za "naprosto neuvěřitelnou nestoudnost".

Zaorálek předtím s odvoláním na zprávu Evropského účetního dvora konstatoval, že Evropská komise zastavila letos v březnu proplácení evropských dotací kvůli selhání auditního orgánu ministerstva financí. Současně varoval před dalšími ztrátami. A z odpovědnosti za tento stav obvinil právě Kalouska.

Kalousek se ale důrazně ohradil. "To myslíte vážně, že mě voláte k odpovědnosti? Vaši lidé v krajích kradou, ani poledne nedrží. A vy z toho viníte ministra financí?" otázal se Kalousek.

Vyzval Zaorálka, aby se přihlásil k zodpovědnosti za to, že členové ČSSD na krajských úrovních kradou, a tím snižují důvěru Evropské komise v Českou republiku.

Do debaty se zapojil i předseda kontrolního výboru a předseda KSČM Vojtěch Filip.

Nejste na sjezdu, usadil Filipa premiér

"Pane ministře, nelžete!" vyzval Kalouska a připomněl mu, že ho ohledně kontroly ze strany účetního dvora informoval už loni v prosinci. "Už toho mám fakt dost!" ulevil si předseda KSČM.

Na jeho slova reagoval předseda vlády Petr Nečas. "My toho máme taky dost," podotkl. "Už máte po sjezdu, tak už tady nemusíte křičet," vzkázal Filipovi. Narážel tak na květnový sjezd komunistů v Liberci, kde Filip obhájil svoji předsednickou funkci a bude v ní působit další čtyři roky.