Odvolaný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se patrně z vysoké politiky přesune víc do té regionální. Ve čtvrtek večer se sejde regionální rada plzeňské ODS, aby v poslední chvíli zamíchala pořadím kandidátky pro podzimní krajské volby.

Dosavadní jedničku občanských demokratů na Plzeňsku – právničku Marcelu Krejsovou – by mohl nahradit právě exministr Pospíšil. A exministr není proti.

"Všichni mně říkají, a to nejen členové regionální rady, že by uvítali, kdyby se Jiří Pospíšil stal jedničkou kandidátky. Je na něm, jak se k tomu postaví," řekl šéf plzeňské ODS Roman Jurečko.

Definitivní rozhodnutí padne ve čtvrtek po jednadvacáté hodině, až skončí televizní pořad Hyde Park, jehož bude Pospíšil hostem.

 

 

 

"Chtěli bychom to, pokud bude souhlasit, stihnout na výkonnou radu, která se sejde 9. července," doplnil Jurečko.

Dosavadní jednička kandidátky ODS Marcela Krejsová je připravena post Pospíšilovi přenechat. Celá kandidátka by se tak o místo posunula.

Jiří Pospíšil už svůj zájem převzít vlajkovou kandidátku ODS do krajských voleb potvrdil. "Jsem připraven krajské a plzeňské ODS pomoci, místo zaujmout a makat na podzimní kampani," řekl Pospíšil.

Pospíšil je dojatý

Pospíšila oblastní organizace ODS nominovala na post hejtmana už v minulosti. "Tehdy Jiří Pospíšil odstoupil, protože bylo přáním premiéra, aby se ministři neangažovali v krajských volbách," vysvětlila serveru IHNED.cz Krejsová.

"Je to člověk, který se těší všeobecné úctě, ale není to jen o popularitě. Slušně se chová, je za ním viditelná práce," dodala. Středeční oznámení premiéra a šéfa ODS Petra Nečase o odvolání ministra pro ni prý byl šok.

Pospíšil ČTK řekl, že reakcí občanů, ale i členů ODS v regionu je "dojat". "Vnímají to jako, nechci říkat podraz, ale jako radikální krok nejen vůči mně, ale vůči celému kraji," poznamenal místopředseda ODS.

Ve čtvrtek bude plzeňská rada také řešit otázku termínu regionálního sněmu, i to, zda na něj pozve předsedu strany Nečase, aby vysvětlil svůj postup.

Pokud premiér pro zaneprázdnění na tento sněm nepřijede, Jurečko prosazuje, aby se za ním do Prahy s žádostí o vysvětlení z Plzně vydala delegace, "reprezentativní vzorek členů regionu". "Rád bych věřil svému předsedovi," komentoval situaci.

Nečas ministrovo náhlé odvolání z vlády zdůvodnil jeho údajnou neschopností rozpočtově a manažersky zvládnout resort. Poté, co vyšlo najevo, že Pospíšil měl na stole návrh na jmenování státní zástupkyně Lenky Bradáčové, označované za neohroženou bojovnici proti korupci, na post pražské vrchní státní zástupkyně, začaly být premiérovy motivy široce zpochybňovány. Nečas opakuje, že o návrhu při Pospíšilově odvolávání neměl tušení.