Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil povede ODS v podzimních krajských volbách v Plzeňském kraji. Návrh plzeňského regionu, aby se Pospíšil stal krajským volebním lídrem, v pondělí jednoznačně schválila výkonná rada ODS. 

Premiér a předseda strany Petr Nečas překvapivě navrhl Pospíšilovo odvolání z funkce předminulý týden a prezident Václav Klaus mu bezodkladně vyhověl. Na Nečasův návrh pak jmenoval jeho nástupcem dalšího místopředsedu ODS Pavla Blažka.

Nečas zdůvodnil Pospíšilův odchod tím, že ministerskou funkci manažersky a rozpočtově nezvládl. Okamžitě se ale objevily spekulace, že skutečnou příčinou Pospíšilova odchodu bylo chystané jmenování ústecké státní zástupkyně Lenky Bradáčové na pozici vrchní státní zástupkyně v Praze.

"Opravdu si myslím, že post hejtmana obecně, to teď není vztaženo k Jiřímu Pospíšilovi, není manažersky tak obtížný, podívejte se na velikosti rozpočtu a přidělené kompetence, hejtman je v podstatě jedním z rady, na rozdíl od ministerstva, které je monokratickou institucí," uvedl Nečas.

Dodal ale, že všichni kandidáti ODS v krajských volbách mají plnou podporu ODS včetně předsedy strany.

Pospíšil, který je předsedou organizace ODS Plzeňského kraje, se po odvolání rozhodl přijmout nabídku kandidovat na plzeňského hejtmana. Jeho kolegové v krajské organizaci to vítají a považují to za řešení, které by mohlo pomoci k volebnímu vítězství.