Sněmovna po téměř pětihodinové místy plamenné diskusi zbavila Vlastu Parkanovou z TOP 09 imunity a vydala ji policii k trestnímu stíhání.

Pro vydání Parkanové bylo 117 poslanců, proti jen 45. Souhlas s vydáním dali především poslanci opozice, pro byli ale i členové koalice ze strany LIDEM, část ODS s jejím šéfem a premiérem Petrem Nečasem a také část Parkanové spolustraníků z TOP 09.

Podrobnou reportáž ze středečního jednání sněmovny čtěte ZDE

Parkanová se krátce po rozhodnutí sněmovny vzdala funkce její místopředsedkyně. V čele dolní komory parlamentu tak zůstali po dřívějším odchodu Kateřiny Klasnové z Věcí veřejných jen dva lidé - šéfka Miroslava Němcová (ODS) a jediný z místopředsedů Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Detektivové protikorupční policie po středečním verdiktu sněmovny budou moci Parkanovou předvolat k výslechu a začít sbírat podrobnější informace o nákup armádních dopravních letounů CASA.

Policie Parkanovou viní z toho, že jako ministryně obrany nezadala externí znalecký posudek na cenu letadel.

Kalouskovy emoce

Středeční jednání bylo místy hodně emotivní. Především ze strany ministra financí a Parkanové spolustraníka Miroslava Kalouska, který Parkanovou srdnatě bránil.

Parkanová se hájila hodinovou řečí, ve které tvrdila, že letouny nejsou předražené a že měla k dispozici od armády dostatek podkladů, aby mohla rozhodnout o jejich nákupu. Zároveň uvedla, že policejní žádost o její vydání je plná lží.

Zbývá vám ještě 0 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se