Karel Muzikář (72)

Vzdělání:
Absolvoval Vojenskou školu Jana Žižky v Bratislavě a tankovou akademii ve Vyškově.

Kariéra:
Do roku 1964 působil v armádě jako voják z povolání. Poté pracoval v podnicích zahraničního obchodu (Polytechna, Transakta, Martimex).
V sedmdesátých letech se vystěhoval za druhou ženou do Libanonu, kde vedl firmu Multinational Traders. V roce 1978 se vrátil domů a působil na VŠE.
Po pádu komunismu založil společnost pro kulturu a vzdělávání Comenius.

Soukromí:
Je potřetí ženatý. S nynější manželkou Zitou má dvě dcery a syna, další dvě děti z předchozích manželství.

Dlouhá léta byl řazen k nejbližším přátelům Václava Klause, nyní se vůči jeho politice vymezuje. „Kdybych byl na jeho místě, určitě bych volil úplně jinou taktiku,“ říká Karel Muzikář, zakladatel a vůdčí osobnost společnosti Comenius, na adresu současné hlavy státu, která se o prodlouženém víkendu stala terčem násilného útoku.

Muzikář se nyní přiřadil k těm, kteří usilují, aby Klause mohli příští rok v prezidentském křesle vystřídat.

Prezident Klaus míní, že čin mladého muže z Chrastavy, který na něho střílel z davu airsoftovou pistolí, je důsledkem činnosti nejrůznějších rozeštvávačů. Vidíte to také tak?

Jistě u nás existují média, která rozeštvávají, hrají na slabé stránky lidských povah, ale také je nepochybné, že za 22 let polistopadového vývoje řada lidí dospěla k názoru, že se tu vytvořila pseudodemokracie. Že vůle voliče se nijak neprojevuje, protože se přes politické strany dostávají do vrcholných pozic lidé, které by normálně nikdo nevolil. Společnost je frustrována a nízké volební účasti to dosvědčují.

Myslíte tedy, že nešlo o akt vyšinutého či zmanipulovaného jedince?

Ten člověk mi nepřipadá jako blázen, ani jako extremista. Obdivuji, že si byl vědom rizika, že může být zastřelen ochrankou – což by se třeba v Izraeli určitě stalo –, a přesto do toho nesmyslného a zoufalého aktu šel. Je zřejmě frustrován, že se ocitl na okraji společnosti a přesvědčen, že dělá pro tuto republiku něco dobrého.

Může mít jeho akce nějaké celospolečenské důsledky?

To se velmi těžko odhaduje, ale i čin jedince, takto široce publikovaný, o něčem svědčí. Bylo by velkou chybou jej zlehčovat.

Není to tak, že si pan prezident na sebe hněv lidu přivolává? Mnozí mu zazlívají, že společnost rozděluje, místo aby se snažil být tmelícím prvkem?

 Nikdy se nezavděčíte všem a v tomto směru se musím prezidenta zastat. Vypíchnu jeden příklad z minulých dnů, kdy kritizoval politiku vůči Sýrii na půdě OSN. Světové velmoci jsou z neznámého důvodu toho názoru, že syrský prezident Asad musí odejít a opozice má plné právo ho svrhnout.

Klaus řekl, že je to úplně jinak a v mých očích je frajer. Shodou okolností jsem v Sýrii před dvěma roky byl. Byla to normální fungující země, samozřejmě s určitými totalitárními prvky, ale v arabských zemích je to běžné. Třeba Saúdská Arábie je nepochybně totalitním režimem, ale kvůli zásobám ropy si nikdo nedovolí o ni otřít.

V čem byste byl tedy jiný, pokud byste byl prezidentem?

Chtěl bych zvýraznit český národ jako superschopný, aniž bych kritizoval své okolí, zejména v rámci Evropské unie. Myslím si, že je potřeba prosazovat české národní zájmy skrze přátelské vztahy s ostatnímu evropskými vůdci.

Například bych udělal maximum, abych navázal přátelství s německou kancléřkou Merkelovou. Myslím, si, že tak lze dosáhnout více než v konfrontačním tónu. Pan prezident je sice brilantní ekonom, ale život není jen o odborné kvalifikaci. Je také o mezilidských vztazích. Někdy se pochvalou, pohlazením a obdivem dá získat víc. Prostě bych volil zásadně jinou taktiku.

 Abyste vůbec mohl na prezidenta kandidovat, musíte během následujícího měsíce sehnat 50 tisíc podpisů či získat podporu od poslanců a senátorů.

Za měsíc 50 tisíc podpisů neseženu, to už je jasné. Stále ale spoléhám na parlamentní podporu. Nevypadá to úplně beznadějně. Rozumní poslanci a senátoři uznají, že v tom, co už dvacet let dělám, prokazuji velkou stabilitu. A to je třeba ocenit, aby se člověku dala možnost s tím vším tady zatřást.

Zbývá vám ještě 10 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se