Zlínský kraj

Zlínský kraj povede příští čtyři roky koalice ČSSD, KSČM a Strany práv občanů - Zemanovci (SPOZ). Hejtmanem zůstane lídr ČSSD Stanislav Mišák. Koalice bude mít 25 z 45 zastupitelů. Představitelé nových koaličních stran se na tom shodli minulý týden. V opozici zůstaly KDU-ČSL, STAN/TOP 09 a ODS.

"Dohodli jsme se na základních strukturách, co se týká pozic v radě a základních gescí," přiblížil Mišák. V radě obsadí pět křesel sociální demokraté a po dvou komunisté a Zemanovci.

Volby do zastupitelstva Zlínského kraje vyhrála s 12 mandáty ČSSD. Druzí jsou s deseti křesly lidovci a třetí s devíti zastupiteli komunisté. Na dalších místech skončily s pěti mandáty STAN/TOP 09 a ODS, čtyři křesla mají Zemanovci.

Krajské vlády

Zlínský kraj: koalice ČSSD, KSČM a Strany práv občanů - Zemanovci (SPOZ); hejtman Stanislav Mišák (ČSSD).

Moravskoslezský kraj: koalice ČSSD a KSČM; hejtman Miroslav Novák (ČSSD).

Kraj Vysočina: menšinová vláda ČSSD s podporou KSČM.

Královéhradecký kraj: probíhají jednání vítězné ČSSD o vytvoření koalice s KSČM.

Karlovarský kraj: probíhají jednání mezi vítěznou KSČM a ČSSD. Jednání jsou i mezi ČSSD a ODS.

Pardubický kraj: koalice ČSSD s Koalicí pro Pardubický kraj (KPK) a Stranou práv a občanů - Zemanovci (SPOZ).

Liberecký kraj: koalice Starostů pro Liberecký kraj a Změny pro Liberecký kraj.

Středočeský kraj: probíhají jednání ČSSD s KSČM a s ODS.

Ústecký kraj: koalice KSČM a ČSSD.

Olomoucký kraj: koalice ČSSD a KSČM; hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD).

Jihomoravský kraj: vzniká koalice ČSSD a KDU-ČSL; hejtmanem by měl být Michal Hašek (ČSSD).

Jihočeský kraj: probíhají jednání ČSSD a KSČM.

Plzeňský kraj: probíhají jednání ČSSD a KSČM.

Moravskoslezský kraj

Moravskoslezský kraj povede staronová koalice ČSSD a KSČM. O koaličním partnerovi dnes rozhodl krajský výkonný výbor ČSSD, který tuto variantu upřednostnil před trojkoalicí s ODS a KDU-ČSL. Sociální demokraté obsadí křeslo hejtmana a čtyř náměstků, komunisté budou mít náměstky dva. Poměr hlasů v jedenáctičlenné krajské radě bude 7:4 ve prospěch ČSSD. Koalice bude mít v pětašedesáti členném krajském zastupitelstvu převahu 44 hlasů.

Oba partneři spolupracovali už v uplynulých čtyřech letech. "To byl možná také určitý jazýček na váze. Zejména výsledek i druhého kola senátních voleb, kdy levice získala absolutní většinu v Senátu, ukázal, že je to voličské vnímání takové, jaké je. Jakákoliv jiná varianta by byla v uvozovkách zrada na voličích," řekl lídr a budoucí hejtman Miroslav Novák.

ČSSD bude mít v krajském zastupitelstvu 24 mandátů, oproti předchozímu volebnímu období ztratila sedm křesel. Naopak výrazně kvůli volebnímu úspěchu posílí komunisté, kteří budou mít místo 11 zastupitelů 20. V zastupitelstvu bude i ODS, která ztratila polovinu křesel a místo 18 zastupitelů jich bude mít devět. O dva mandáty si naopak polepšili lidovci, kteří budou mít sedm zástupců. Nezávislí získali pět křesel.

Analýza: Poražení voleb? Nikoliv pravicové strany, ale hlavně ČSSD - čtěte ZDE

Kraj Vysočina

Zástupci ČSSD a KSČM na Vysočině podepsali dohodu o podpoře menšinové vlády ČSSD. Podle krajského předsedy sociálních demokratů Zdeňka Chláda dohoda vytvoří stabilitu na další čtyři roky a umožní uskutečnění volebního programu ČSSD, který je velmi podobný programu KSČM.

Podle Slámečky se KSČM neobává kritiky svých voličů, že vzhledem k volebním výsledkům netrvali na otevřené koalici. "Nechtěli jsme za každou cenu trvat na svých nárocích, ona politika je tak trochu kompromis," řekl lídr kandidátky KSČM Jan Slámečka.

V krajských volbách na Vysočině letos zvítězila ČSSD se 17 mandáty před KSČM s 11 a KDU-ČSL se sedmi. V  zastupitelstvu bude také pět členů ODS, tři zástupci koalice Pro Vysočinu a dva členové TOP 09. Ustavující krajské zastupitelstvo by se mělo konat 9. listopadu.

Královéhradecký kraj

V Královéhradeckém kraji bude vítězná ČSSD jednat o vytvoření koalice s KSČM. Rozhodl o tom krajský výkonný výbor sociálních demokratů. Novinářům to řekla předsedkyně královéhradecké ČSSD a poslankyně Hana Orgoníková. Koalice bude mít v krajském zastupitelstvu těsnou většinu jednoho hlasu.

"Chtěli bychom, aby v radě byla zastoupena ČSSD šesti zástupci a KSČM třemi, což komunisté respektovali," uvedla. Hejtman Franc řekl, že je zatím předčasné hovořit o obsazení jednotlivých postů.

Krajské volby v hradeckém kraji vyhrála ČSSD před KSČM, Koalicí pro Královéhradecký kraj a ODS. Do zastupitelstva se dostali také TOP 09 a Východočeši.

Karlovarský kraj

Ani třetí kolo jednání mezi ČSSD a ODS nevedlo k dohodě, kolik míst v devítičlenné radě Karlovarského kraje každá ze stran obsadí. Obě chtějí mít po pěti radních. Shodují se však v programových prioritách. ČTK to oznámil lídr sociálních demokratů a hejtman Josef Novotný.

Lídr komunistů Jaroslav Borka řekl, že sociální demokraté jsou zatím dost neústupní a nechtějí slevit z počtu radních. Jak dlouho tedy bude vyjednávání pokračovat, lze jen těžko odhadovat, dodal Borka. ČSSD prozatím stále považuje KSČM za hlavního partnera pro uzavření koalice.

V krajském zastupitelstvu bude KSČM mít 14 lidí, ČSSD získá 13 křesel. Následuje ODS a Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst, oba subjekty mají po pěti mandátech. Sdružení TOP 09 a Starostové pro Karlovarský kraj a Alternativa mají shodně po čtyřech.

Pardubický kraj

Novým hejtmanem by se měl stát Martin Netolický z ČSSD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V Pardubickém kraji se dnes dohodli na trojkoalici ČSSD, Koalice pro Pardubický kraj (KPK) a Strana práv občanů - Zemanovci (SPOZ). V Radě Pardubického kraje zasedne 5 členů ČSSD, 3 z KPK a 1 ze SPOZ.

"K našim prioritám patří dlouhodobě udržitelný rozpočet, zajištění dostupné a kvalitní zdravotní péče pro všechny občany kraje s ponecháním všech pěti nemocnic ve stoprocentním vlastnictví Pardubického kraje a zajištění dopravní obslužnosti," představil tři hlavní body společného programu trojkoalice kandidát na hejtmana Martin Netolický (ČSSD).

V krajských volbách vyhrála s podporou 21 % hlasů ČSSD 12 mandátů, za ní byla KSČM a třetí Koalice pro Pardubický kraj.

Liberecký kraj

Starostové pro Liberecký kraj se dohodli se Změnou pro Liberecký kraj na vytvoření koalice. V zastupitelstvu budou mít 23 hlasů. Novinářům to dnes řekl lídr starostů Martin Půta, který by se měl stát hejtmanem.

Starostové se snažili získat širší podporu a nabídli ČSSD a ODS spolupráci a místa dvou neuvolněných radních bez pevné koaliční smlouvy. Obě strany ale tuto nabídku odmítly. Pro změnu zase byla nepřijatelná koalice s občanskými nebo sociálními demokraty. Starostové odmítli jít do koalice s komunisty.

Právě Liberecký kraj byl jedním z mála krajů, kde nezvítězila levice. Starostové pro Liberecký kraj volby v kraji vyhráli s 22 % hlasů a získali 13 mandátů v  zastupitelstvu. Druhá skončila KSČM a třetí Změna pro Liberecký kraj, obě mají po deseti mandátech. Čtvrtí sociální demokraté obsadili sedm křesel a pátá ODS pět.

Středočeský kraj

Ani druhé kolo jednání středočeské ČSSD s KSČM nepřineslo výsledek. Komunisté trvají na zastoupení v krajské radě, ČSSD to odmítá. K dalšímu jednání se sejdou v sobotu. Do té doby už budou mít sociálnědemokratičtí vyjednavači za sebou druhou schůzku s občanskými demokraty a možná i nový mandát od krajského vedení, které bude povolební situaci vyhodnocovat ve středu. ČTK to řekl lídr středočeské ČSSD a kandidát na hejtmana Josef Řihák.

"Jednáme se zástupci ODS, jestli podpoří menšinovou vládu sociální demokracie," připomněl. Sociální demokraté podle něj ODS předloží stejně jako dnes komunistům program jednobarevné vlády ČSSD.

Krajské volby ve Středočeském kraji vyhrála ČSSD před KSČM a ODS. Z 65 mandátů jich sociální demokraté získali 20, komunisté o jeden méně a občanští demokraté 16. V zastupitelstvu budou ještě TOP 09 a Starostové s deseti zástupci.

Ústecký kraj

KSČM si vybrala do koalice v Ústeckém kraji ČSSD. Šéf krajské ČSSD Arno Fišera to přivítal, o požadavcích komunistů na určitou personální sebereflexi se ale zatím bavit nechce.

Komunisté volby v Ústeckém kraji vyhráli s více než 25% podporou a mají 20 z 55 mandátů, takže jim do koalice stačil jen jeden partner. Ve vedení KSČM se zprvu objevovaly dva názorové proudy, jeden z nich chtěl levicovou koalici s ČSSD, druhý ji zase odmítal, protože je ČSSD podle nich příliš spjatá s řadou skandálů.

"ČSSD má s námi spoustu společného, je to od stejného pohledu na těžbu uhlí až po počet placených členů výborů. Byly tam i některé další věci, které rozhodly," řekl Oldřich Bubeníček (KSČM).

ČSSD má v zastupitelstvu 13 mandátů, Severočeši devět.

Olomoucký kraj

Krajské vedení ČSSD definitivně posvětilo koaliční dohodu s KSČM včetně personálního obsazení krajské rady. Sociální demokraté zaujmou místo hejtmana, v jedenáctičlenné krajské radě budou mít devět zástupců. KSČM obsadí dva posty náměstků hejtmana.

"O výsledcích předchozích jednání s KSČM jednal nejprve zastupitelský klub ČSSD, poté vše schválil krajský výkonný výbor. Rozhodli jsme o obsazení postu hejtmana, jeho náměstků i rady, jednali jsme o výborech a komisích," uvedl budoucí hejtman Jiří Rozbořil.

V krajských volbách v Olomouckém kraji zvítězila ČSSD s 27% podporou. V zastupitelstvu kraje má 19 mandátů, komunisté jich získali 16. Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty a ODS mají po osmi mandátech, TOP 09 a Starostové pro Olomoucký kraj čtyři.

Jihomoravský kraj

Michal Hašek z ČSSD

Na jihu Moravy vzniká staronová krajská koalice ČSSD a KDU-ČSL. Mimo vedení kraje tak zůstanou komunisté, se kterými vítězná ČSSD také jednala.

Lídr sociální demokracie Michal Hašek byl od ohlášení výsledků krajských voleb pro to, aby vítězná ČSSD pokračovala v "dobře fungující spolupráci" s lidovci. Tato koalice bude mít v zastupitelstvu 37 hlasů. S KSČM by jich měla o dva více.

Dnešnímu jednání předcházely bouřlivé diskuze uvnitř jihomoravské ČSSD o případné spolupráci s komunisty. Hašek si nakonec prosadil, aby pokračovala spolupráce s lidovci.

Jihočeský kraj

Vítězové jihočeských krajských voleb sociální demokraté nabídli na dnešním jednání o možné podobě koalice komunistům dvě místa v jedenáctičlenné radě. KSČM tento návrh nepřijala. Obě strany však ještě vzájemná jednání definitivně neukončila.

"Ta nabídka přesně zněla na dvě místa radních, z nichž jeden by byl uvolněný. Vzhledem k tomu, že jsme žádnou koalici neuzavřeli, je pochopitelné, že to pro nás v současnosti není akceptovatelný návrh," uvedl lídr KSČM  Petr Braný.

KSČM, která získala ve volbách po sociálních demokratech nejvíce hlasů, už před několika dny stanovila své představy na vstup do koalice. Žádala místo náměstka hejtmana a dvou až tří radních.

V krajských volbách získala ČSSD 18, komunisté 13, Jihočeši 2012 devět, občanští demokraté osm, KDU-ČSL čtyři a TOP 09 a STAN tři křesla v zastupitelstvu.

Plzeňský kraj

Vedení ČSSD v Plzeňském kraji odmítlo nabídku ODS na vytvoření koalice v čele plzeňského hejtmanství. Sociální demokraté se naopak jednotně vyjádřili pro levicové uspořádání krajské rady. ČSSD v ní připustila přímou účast KSČM. Nevyhoví ale jejich požadavku na tři místa v radě. Definitivní rozhodnutí ještě nepadlo, v jednáních se bude pokračovat.

Sociální demokraté volby nevyhráli, skončili těsně druzí za ODS. Obě strany mají ale v zastupitelstvu po 15 mandátech, Protože ODS odmítá spolupráci s komunisty, kteří disponují 12 křesly, je právě ČSSD pro utvoření koalice klíčová.

"Pro nás je prioritou účast v otevřené koalici, ne počet míst v radě. Myslím, že není až tak zásadní, zda to budou tři nebo dvě místa, na ta dvě místa bychom mohli přistoupit," reagoval na rozhodnutí ČSSD lídr KSČM Karel Šidlo. Zopakoval, že tichou podporou už komunisté být nehodlají.