Naznačilo první kolo nějaký zlom? Anebo se ODS propadá do rezignace? Přežije Nečas? Zde je několik dílčích závěrů, vyplývajících ze sobotního rokování nejsilnější vládní strany.
 
1) Poutavý, ne však oslnivý Nečas

Předseda ODS znovu předvedl, že je schopen pronést dobrý kongresový projev. Nebyl to ovšem strhující výkon, který by vymrštil delegáty ze sedaček. Jeho sebekritika a rozklad některých selhání grémia ale byla poměrně přesvědčivá a zapůsobila věrohodně. O hlavním problému ODS  - korupci a klientelismu - ale mluvil jen velmi opatrně.  Vyzval k vytlačování těch, kdo jsou nedůvěryhodní na stranický okraj. Kdo jsou ti nedůvěryhodní a jak je vytlačovat ve straně, v níž bují velrybářské nákupy černých duší, ale neřekl. Udal tak tón dalších diskusí: co se týče kmotrů, raději jen naznačovat.
 
2) Pospíšil - jen blikající hvězda

Jedním z nejočekávanějších bylo vystoupení jediného krajského vítěze v modrých barvách Jiřího Pospíšila. Ten však mluvil neprůbojně, jako by se nic nestalo, jako by jeho vyhazov vlády nebyl výsledkem tlaku zákulisních šíbrů, kteří se začali obávat stoupajícího sebevědomí policie a justice. Místo důrazného varování před nimi se ale exministr věnoval frázovitým výzvám, aby strana dělala něco  konkrétního pro voliče. Závěr: Pospíšil je houževnatým stratégem, který zákulisními tlaky dokázal zbavit justici Renaty Vesecké a Vlastimila Rampuly. Možným nástupcem Nečase s přesvědčivým "leadershipem" ale zatím není.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se