Nový návrh státního rozpočtu, který v pondělí odpoledne projedná vláda, počítá příští rok s příjmy i výdaji nižšími o 41 miliard korun. Méně peněz poputuje například na vědu a výzkum, výstavbu dopravní infrastruktury, platy učitelů nebo na spolufinancování programů z fondů EU.

Vláda musí nový rozpočet předložit poslancům do 23. listopadu. Nový návrh zohledňuje nové odhady vývoje ekonomiky a zároveň nepočítá s dopady daňového balíčků, jehož schválení ve sněmovně není jisté. Balíček mimo jiné předpokládá zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty na 15 a 21 procent, což odmítá několik poslanců ODS.

Méně peněz poputuje například na vědu a výzkum, výstavbu dopravní infrastruktury, platy učitelů nebo na spolufinancování programů z fondů EU.

Dienstbier: Návrh je vyděračský

Podle prezidentského kandidáta Jiřího Dienstbiera (ČSSD) je rozpočet "vyděračský" a v příštím roce a zřejmě i v dalších letech by podle něho zcela spolehlivě zničil českou ekonomiku. Dienstbier to v pondělí řekl na tiskové konferenci v Lidovém domě.

Situaci zjevně nezvládla ODS, tvrdí bývalý ministr financí Mertlík o rozpočtu - čtěte ZDE

Vláda schválila návrh rozpočtu na rok 2013, schodek dosáhne 100 miliard korun - čtěte ZDE

"Já bych chtěl říct, že to je vyděračský přístup, vyděračský rozpočet, to, co pan ministr (financí Miroslav Kalousek) předkládá, protože počítá s naprosto zásadními škrty v celé řadě oblastí," prohlásil Dienstbier.

Podle Dienstbiera by nový návrh rozpočtu ohrozil i čerpání peněz z evropských fondů. Každý zodpovědný člen vlády včetně premiéra Petra Nečase by podle něj měl takový návrh rozpočtu odmítnout.

Proti jsou i vědci

Akademie věd (AV) by podle rozpočtu měla příští rok přijít ve srovnání s letošním o víc než půl miliardy korun. Předsednictvo akademické rady AV upozornilo, že celkové snížení výdajů státu na vědu má přesáhnout deset procent. Takové škrty by podle něho vedly k zásadnímu omezení výzkumu.

"Stagnace celkových výdajů státního rozpočtu na výzkum, vývoj a inovace od roku 2011 a jejich nyní navrhované snížení pro rok 2013 o více než deset procent povedou k omezení činností ve výzkumu a vývoji a k poklesu počtu výzkumných pracovníků zejména v Akademii věd a na vysokých školách," varovali akademici. S takovým omezením zásadně nesouhlasí.

Platy učitelům neporostou

V případě spolufinancování fondů EU navrhuje Ministerstvo financí (MF) snížit příští příjmy z rozpočtu EU o 16,5 miliardy korun. Současně budou sníženy i výdaje o stejnou částku.

Výdaje na vědu a výzkum navrhuje MF snížit příští rok o 2,7 miliardy korun a v dalších dvou letech o 2,5 miliardy korun. Ministerstvo školství přijde o peníze na zvýšení platů učitelů a další neinvestiční výdaje.

"Návrhy na škrty v kapitole ministerstva školství přesahují pět miliard korun. Jedná se o návrh ministerstva financí, který s námi zatím nebyl konzultován," řekl Zeman.

"Tento návrh nepovažujeme za možný především proto, že by měl přímý dopad na platy učitelů," dodal.

O 1,1 miliardy korun méně dostane podle návrhu příští rok ministerstvo vnitra. "Vzniklý výpadek musí ministerstvo vnitra řešit v potřebném rozsahu přehodnocením priorit resortu," uvádí zpráva.

V případě ministerstva dopravy navrhuje MF snížit výdaje na specifické stavby a národní programy. Dále navrhuje snížení dotace pro Státní fond dopravní infrastruktury o pět miliard korun na financování akcí.

Peake: Škrty jsou nutné

Ke škrtům především v dopravě se vyjádřila místopředsedkyně vlády a předsedkyně strany LIDEM Karolían Peake. "Pokud ale konsolidační balíček neprojde, čekají nás nejen tyto škrty. Čeká nás v podstatě nemožnost vládnout bez zadlužování. Konsolidační balíček není námi vytoužený, je zkrátka nutný," sdělila.

Dále klesnou například o 480 milionů korun výdaje pro Generální finanční ředitelství a Generální ředitelství cel. Ministerstvo kultury dostane zřejmě méně peněz, které byly určeny k posílení dotačních programů na záchranu a obnovu kulturních památek. Ministerstvo životního prostředí dostane o 200 milionů méně.

V roce 2013 počítá MF jen se selektivním snižováním výdajů jednotlivých ministerstev. V letech 2014 a 2015 ovšem chce MF snižovat výdaje i plošně.

Za dva roky poloviční deficit 50 miliard

V roce 2014 by měly výdaje i příjmy být nižší o 30,3 miliardy korun a schodek zachován na 85 miliardách. O rok později by pak podle návrhu měly výdaje i příjmy klesnout o 39,4 miliardy korun při zachování deficitu 50 miliard korun.