Feministky chtějí po prezidentském kandidátovi Miloši Zemanovi omluvu za výrok o znásilnění coby evoluční výhodě. Tento bonmot pronesl Zeman v páteční televizní debatě, kdy chtěl svému protikandidátovi, šlechtici Karlu Schwarzenbergovi, ozřejmit, proč knížata degenerovala.

Podle České ženské lobby, jejíž ředitelka Jana Smiggels Kavková Zemanovi napsala otevřený dopis, jsou však podobné výroky urážkou všech žen.

"Víte, jaký byl rozdíl mezi knížaty a mezi zemany? Knížata měla právo první noci a díky tomu zdegenerovala, protože své nevolnice nemuseli znásilňovat, nemuseli tedy vydávat energii na toto znásilňování. Zatímco my zemani jsme si svého práva, nejenom v sexuální oblasti, vždycky toto právo museli těžce vybojovat, a proto jsme nezdegenerovali," uvedl Zeman v páteční debatě na kanálu Prima Family.

Tento výrok ale sdružení organizací zabývajících se ženskými právy pokládá za zcela nepřípustný, neomluvitelný a daleko za hranicí dobrého vkusu.

Otec a manžel Zeman by se měl omluvit

"Znevažovat oběti znásilnění a dalších forem násilí na ženách, které je v naší společnosti bohužel běžné, přežívá právě díky takovýmto rádoby vtipným výrokům, jako byl ten váš. Pokud zazní v televizní debatě, má dopad na spousty diváků a divaček," vzkázaly feministky Zemanovi.

Vyzvaly jej proto, aby se za svůj výrok omluvil. "Je urážkou pro všechny ženy, a nejen pro ně. Vy sám jste přece také otcem a manželem, a tak by úcta k ženám měla být i ve vašem zájmu," apelují zástupkyně České ženské lobby.

Nejedná se přitom o první vyjádření tohoto charakteru z úst prezidentského kandidáta. Například Schwarzenberg minulý týden v předvolební diskuzi na ČT glosoval situaci odpadlíků ODS, kteří získali posty ve státních podnicích, slovy, že když má člověk přítelkyni, která jisté úkoly dělá nerada, tak když dostane krásný náhrdelník, posílí to vztahy.

Schwarzenberg se v úterý v jedné z předvolebních debat za svůj výrok o ženách omluvil.

Kvůli množství nevhodných příspěvků jsme zrušili diskusi u článku. Omlouváme se všem slušným čtenářům.