Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg je zásadně proti tomu, aby se exministr a neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer stal velvyslancem. Přechod do diplomacie Fischer připustil.

Pokud by ho na některý velvyslanecký post navrhl nastupující prezident Miloš Zeman, Schwarzenberg by se postavil proti. Řekl to ve středečním vydání Lidových novin (LN).

Fischer, který před druhým kolem prezidentské volby podpořil Zemana proti Schwarzenbergovi, by se podle LN mohl stát velvyslancem například v Izraeli.

„Jsem zásadně proti, aby posty ambasadorů byly využity jako odškodnění pro neúspěšné nebo zbytečné politiky,“ řekl však LN Schwarzenberg.

Podle něj je třeba, aby důležité velvyslanecké posty zastávali profesionálové. Existují prý jen výjimky, které to zvládnou bez předchozích zkušeností. „Jan Fischer má své zásluhy, ale preferoval bych, aby zůstal činný ve funkci bližší jeho povolání,“ sdělil.

Schwarzenberg již se Zemanem hovořil například o obsazení postu velvyslance v Moskvě, kterým by se mohl stát bývalý kosmonaut Vladimír Remek. „Umím si to představit,“ řekl LN Schwarzenberg.

Europoslanec za KSČM je Zemanovým přítelem.