Amnestie prezidenta Václava Klause podle jeho nástupce Miloše Zemana omilostnila také neschopnost soudců a státních zástupců, kteří nedokázali svěřené případy včas dotáhnout do konce. Zeman to řekl novinářům v Kunovicích na Uherskohradišťsku po jednání krajské konference Strany práv občanů - Zemanovci (SPOZ) ve Zlínském kraji.

Ze sborníku textů Spor o amnestii, který vydal Institut Václava Klause společně s Centrem pro politiku a ekonomiku, podle Zemana vyplývá, že jedním z hlavních důvodů amnestie byla neschopnost a pomalost soudů a státních zástupců. "Dokonce je tam v jednom z komentářů použit výraz demaskování této neschopnosti nebo pomalosti. Já bych bohužel řekl, že amnestii a zejména její článek dvě pokládám za generální pardon neschopnosti soudců a státních zástupců. Nikoli tedy demaskování této neschopnosti, ale naopak jisté omilostnění této neschopnosti," míní Zeman.

Sporný druhý článek amnestie

Druhý článek prezidentské amnestie dopadl na trestní stíhání, která trvají přes osm let a u kterých trestní sazba nepřesahuje deset let odnětí svobody. V zejména v souvislosti s ním čelí Klaus ostré kritice.

Klaus v rozhovoru pro Právo řekl, že autorem amnestie je on sám. O rozsahu amnestie se radil s nejbližšími spolupracovníky a vyžádal si i odhad ministerstva, kolika lidí se dotkne. "Nevidím to tak špatně," řekl k negativním reakcím veřejnosti na novoroční pardon. Klaus ale připustil, že kdyby amnestii nevyhlásil, měl by život snadnější.