Prezident Miloš Zeman čeká na avizovaný dopis od rektora Univerzity Karlovy Václava Hampla, který se má týkat literárního historika Martina C. Putny, a poté ho požádá o schůzku. Zeman nechce jmenovat Putnu profesorem, podle České televize se Zemanovi nelíbí Putnova předloňská účast na pochodu homosexuálů Prague Pride.

Mluvčí Hradu Hana Burianová na dotaz ČTK k důvodům Zemanova postoje uvedla, že prezident nechce řešit spor přes média.

"Očekává dopis od pana rektora Hampla a následně ho požádá o schůzku," sdělila Burianová. Prezident svým krokem pobouřil akademickou obec i řadu politiků. "Pokud jde o Prague Pride, přiznám se, že neuznávám lidi aspirující na vysokoškolské pedagogy, kteří na Prague Pride drží transparent s nápisem: Katolické buzny zdraví Bátoru," uvedl podle televize Zeman.

Putna transparentem reagoval na prohlášení bývalého úředníka ministerstva školství a předsedy iniciativy D.O.S.T. Ladislava Bátory. Ten předloni pochod homosexuálů tvrdě kritizoval, společně s dalšími představiteli iniciativy napsal dopis velvyslanci USA v ČR Normanu Eisenovi, ve kterém protestovali proti podpoře velvyslanectví organizátorům Prague Pride.

Premiér Petr Nečas by chtěl, aby Zeman důvod ke svému postoji netajil a hned vysvětlil. "Pan prezident by udělal nejlépe, kdyby své stanovisko k odmítavému postoji jmenovat profesorem Martina C. Putnu netajil a neprodleně sdělil veřejnosti. Důvody musí být důvěryhodné, jinak se vystavuje oprávněné kritice oklešťování akademických svobod. Politické aktivity mezi ně rozhodně nepatří," míní Nečas.

Hampla prezidentův postoj neakceptovat návrh na jmenování Putny profesorem nemile překvapil, už v pátek uvedl, že písemně žádá hlavu státu o zevrubné vysvětlení k záležitosti. "Nedojde-li k jejímu vyjasnění, předpokládám, že se tímto znevážením odborných hledisek budou zabývat Vědecká rada i Akademický senát UK na svých zasedáních v příštím týdnu," uvedl Hampl. Zemanovy důvody totiž nebyly jasné.

Zemanův postoj vyvolal pozdvižení. Exprezident Václav Klaus míní, že asi jde o spor o to, jak se má vykládat výraz "prezident jmenuje" uvedený v ústavě a dalších zákonech. "Je to spor vážný, je to spor o ústavní pravomoci prezidenta," soudí Klaus, který řekl, že jako prezident všem návrhům na profesory vyhověl, i když někdy "vzdychal".

Také Putna považuje celý spor za spor kompetencí. Doufá, že se vyřeší mezi rektorátem, ministerstvem školství a prezidentem. "Čím méně politické to bude, tím to bude lepší pro všechny strany," řekl. Podle Hampla musí mít Zeman vážné důvody, jinak by šlo o nepřijatelný mocenský zásah. Hrad pak uvedl, že oficiální stanovisko, koho Zeman jmenuje profesorem, ještě není.

Uznání se prezidentovi dostalo od opata Strahovského kláštera Michaela Josefa Pojezdného. Teolog Ivan Štampach soudí, že Zeman možná chce pragmaticky vyhovět nejkonzervativnějším kruhům v římskokatolické církvi. Putna podle něj některé církevníky "nevýslovně štve" tím, že oceňuje tradiční katolickou kulturu a současně se veřejně hlásí ke svým "homoerotickým preferencím".

Zemanův postoj odsoudili politici ODS, TOP 09, ČSSD. "Pokud pan prezident opovrhuje akademickými svobodami, existuje reálné riziko, že brzy začne opovrhovat i svobodami občanskými. TOP 09 je připravena zmobilizovat všechny občanské síly k tomu, aby se mu to nepovedlo," prohlásil první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Putna (1968) je literární historik a kritik, zabývá se zejména katolickou literaturou. Ocenění došla řada jeho knih, loni například obdržel Cenu Toma Stopparda za knihu Václav Havel – Duchovní portrét v rámu české kultury 20. století.