Lidovce nadále povede jejich dosavadní předseda Pavel Bělobrádek, kterého v sobotu do čela strany zvolili kandidáti sněmu v Olomouci.

Bělobrádek při volbě předsedy KDU-ČSL neměl protikandidáta a od účastníků sněmu získal 244 z 272 odevzdaných hlasů. Staronový šéf lidovců chce příští rok vrátit stranu do Poslanecké sněmovny.

Na předsednickou funkci sice lidovci ze Zlínského kraje nominovali také europoslankyni a prezidentskou kandidátku Zuzanu Roithovou a nynějšího prvního místopředsedu Mariana Jurečka, oba se ale kandidatury na nejvyšší stranický post vzdali.

Bělobrádek věří, že se lidovci vrátí do Sněmovny, kterou kvůli nízkému volebnímu výsledku ve volbách v roce 2010 opustili.

Pokud by strana, jejíž preference se podle různých průzkumů pohybují na hranici potřebných pěti procent, ve sněmovních volbách uspěla, mohla by být důležitým jazýčkem na vahách při sestavování koalice. Bělobrádek ale tvrdí, že strana nepůjde do vlády za každou cenu.

"Lidem, kteří jsou zklamání vládou a tím, že sociální demokraté spolupracují s komunisty a chtějí je zvát i do Strakovy akademie, chceme ukázat, že je tady i třetí politický proud, který není rychlokvaškou a není založený na jedné osobnosti," uvedl Bělobrádek.

KDU-ČSL podle Bělobrádka nebude přívěskem levicové či pravicové politické strany. "Musíme být třetí silou a sebevědomou alternativou k vládním stranám a souručenství na krajských zastupitelstvech," řekl Bělobrádek, podle kterého lidovci nesleví ze svých programových principů.

Lidovecký sjezd navštívil i prezident Miloš Zeman, který ocenil Bělobrádkovu odvahu, s jakou se v roce 2010 chopil vedení strany. "Vážím si ho jako člověka, který ve velmi nesnadné situaci lidové strany měl tu odvahu převzít její vedení a pokusit se vrátit vaši stranu na půdu Poslanecké sněmovny," řekl Zeman účastníkům sjezdu.

KDU-ČSL Zeman poté vzkázal, aby ve svém programu nekladla důraz například na progresivní zdanění, což je vlajková loď programu ČSSD, či církevní restituce, jež jsou zase erbovním znamením TOP 09. Straně prezident doporučil, aby si našla vlastní nosné téma a těžila z toho, že má řadu úspěšných komunálních politiků. KDU-ČSL by podle Zemana po sněmovních volbách slušela role nevládní strany, která se snaží zachovat svůj volební program a hlasuje podle něj v parlamentu.

"Přeji tedy lidové straně, jakož i všem ostatním stranám, které usilují o vstup do parlamentu, aby nejdříve poznaly samy sebe, zvolily si vyhraněné představitele a program, který bude rozčilovat, provokovat a vyvolávat vášnivé diskuze, ale nikdy nebude vyvolávat nudu. To je to, oč v politice jde," podotkl Zeman.