Zelení i piráti už sepisují ústavní stížnosti na hranici pěti procent, jejíž překročení je nutné k získání mandátu europoslance.

Piráty totiž volilo jen 4,8 procenta a zelené 3,8 procenta lidí. Strany tak žádného kandidáta do Evropského parlamentu neprosadily.

Přitom kdyby hranice neexistovala, měla by každá ze stran jednoho europoslance. "Klauzuli pěti procent si do volebního zákona prosadily silné strany. Ten systém má být poměrný. Jsme přesvědčeni, že hranice pěti procent je protiústavní," řekl šéf Strany zelených Ondřej Liška, který kvůli volebnímu výsledku v pondělí rezignoval.

Kdyby nakonec ke zrušení hranice došlo, bude se týkat jen eurovoleb. Sněmovní ani komunální volby neovlivní.

Podle oslovených právníků mají zelení i piráti u Ústavního soudu šanci na úspěch.

"Stát se to může. Ta situace je stejná jako u německého ústavního soudu, který začátkem roku zrušil i tříprocentní klauzuli. A u nás Ústavní soud často používá německou argumentaci," řekl serveru IHNED.cz ústavní právník Jan Wintr z Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Podle rozhodnutí německého ústavního soudu i podle Wintra má pětiprocentní hranice smysl pouze v případě, že je potřeba v parlamentu vytvořit většinovou vládu. Kdyby klauzule neexistovala, uspělo by mnoho stran a bylo by obtížné složit fungující kabinet.

"Ovšem v eurovolbách je jedno, jestli je 21 českých poslanců z pěti, nebo více stran. To nemá žádný velký vliv na schopnost europarlamentu vytvářet nějaké většiny," dodal Wintr.

A zcela s ním souhlasí také ústavní právník Marek Antoš. "Jde o dosud největší šanci malých stran na zrušení klauzule," píše v blogu na serveru Aktuálně.cz.

I kdyby ale soud rozhodl, že pětiprocentní hranice je protiústavní, neznamená to ještě, že zelení a piráti "ušlé mandáty" získají. "Je méně pravděpodobné, že soud zasáhne do těchto výsledků. Spíš rozhodne do budoucna, že klauzule není správná," myslí si právník Jan Wintr.

Zelení i piráti si už spočítali, že by získali mandáty na úkor ČSSD a KDU-ČSL.

To ale vyvrací také bývalá ústavní soudkyně a senátorka Eliška Wagnerová (zvolená za Stranu zelených). "Jestli si od toho slibují, že Ústavní soud by zároveň zrušil volby, tak to by nezrušil. Tyto volby už jsou prostě nenávratně pryč. To se měli rozkolíbat už dávno předtím. Mohli chtít před dvěma lety něco takového udělat," řekla serveru IHNED.cz.

Souhlasí ale s tím, že strany mají šanci ústavní stížností klauzuli do budoucna zrušit.