Voliči si do 10. října užijí ještě řadu půtek mezi ČSSD, ANO, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Přestože tyto strany budou v kampani nejviditelnější, v komunálních volbách budou soutěžit maximálně o druhé místo. Vítěz je předem známý.

Budou jím všemožná lokální hnutí a místní sdružení nezávislých kandidátů. Ta bodují na komunální úrovni dlouhodobě, nicméně poslední volby do obecních zastupitelstev v roce 2010 pro ně byly rekordní. Nezávislí kandidáti a místní sdružení získali přes 37 tisíc zastupitelů – tedy násobně víc než všechny relevantní strany dohromady.

Nejde už přitom pouze o fenomén menších obcí a vesnic, kde je přímá vazba na politiky logicky nejužší. Pokud se podíváme pouze na statutární města Česka, nezávislí před čtyřmi lety posílili na 65 zastupitelů, takže oproti volbám v roce 2006 svůj zisk v největších městech republiky téměř zdvojnásobili. Vzhledem k neslábnoucí averzi voličů vůči zavedeným politickým stranám typu ČSSD a ODS lze očekávat, že rekordy z roku 2010 budou letos překonány.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se