Komunální volby v Praze by vyhrálo hnutí ANO s 20 procenty hlasů před TOP 09 se 14 procenty. Následují ČSSD a ODS. Čísla ukázal průzkum agentury STEM/MARK z počátku září. Razantní změnu ve vedení magistrátu, kterému nyní vládne TOP 09 s podporou ČSSD, chtějí tři čtvrtiny dotázaných. Říjnových voleb do obecních zastupitelstev se plánuje určitě zúčastnit skoro polovina Pražanů. Agentura to oznámila v páteční tiskové zprávě.

"Volební preference i názor na současné vedení radnice ukazují, že Pražané si přejí, a patrně i očekávají, po komunálních volbách zásadní obměnu ve vedení magistrátu," uvedli autoři průzkumu. Nerozhodnutých zůstává 22 procent z lidí, kteří nevylučují účast ve volbách. Komunální volby v Česku proběhnou 10. a 11. října.

Sociální demokracie by podle průzkumu v komunálních volbách v Praze získala devět procent a ODS osm procent hlasů. Trojkoalici zelených, lidovců a starostů by volilo šest procent a piráty pět procent lidí, kteří neodmítají jít k volbám.

Těsně pod hranicí volitelnosti by se čtyřmi procenty bylo Politické hnutí Pro Prahu a také Úsvit a svobodní, o procento méně by měla KSČM. U komunistické strany ale autoři průzkumu upozornili na tradičně menší ochotu respondentů přihlásit se k její volbě. "Za nezvratné považují své rozhodnutí (volit konkrétní stranu) častěji voliči KSČM a ČSSD," uvedla STEM/MARK.

Říjnových voleb se plánuje určitě zúčastnit 46 procent oprávněných voličů v Praze, k urnám půjdou spíše starší a vzdělanější občané. Číslo zhruba odpovídá 44procentní účasti v minulých volbách. O komunální dění se podle průzkumu zajímá 70 procent dotázaných.