Česká kandidátka na eurokomisařku a stále ještě ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) ve středu předstoupila před výbory Evropského parlamentu, které prověřily její připravenost. Takzvané grilování začalo o půl druhé a trvalo více než tři hodiny.

Celkem Jourová předstoupila před čtyři výbory. Pokud uspěje, bude mít na starosti portfolio týkající se spravedlnosti, ochrany spotřebitele a rovného postavení žen. Výsledek by se měla dozvědět ve čtvrtek.

"Možná některé z mých odpovědí nebyly dost podrobné, ale chtěla jsem vás seznámit se svými názory," uvedla v závěrečném prohlášení. Zároveň také uvedla, že není úřednicí, ale političkou.

Na její výkon se již objevily první reakce, například od europoslance a bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila:

Podle europoslance Stanislava Polčáka (STAN) mělo slyšení Jourové silné, ale i slabší stránky. "Oceňuji, že se přihlásila i ke kontroverzním tématům, jako je zřízení úřadu veřejného žalobce, kde můj názor je odlišný od jejího, ale i ženských kvót ve správních radách společností, kde jsme za jedno. Slabší byla v otázkách ochrany spotřebitele a osobních údajů. Poněkud nevěrohodně působilo vyjádření k otázce střetu zájmů u pana Babiše, kdy uvedla, že si myslela, že pan Babiš své firmy prodá," uvedl Polčák.

Předseda výboru pro právní záležitosti Pavel Svoboda z Evropské lidové strany (EPP) řekl, že jeho osobní dojem byl pozitivní. "Myslím, že paní Jourová prokázala, že je schopna důstojně a nezávisle úřad komisařky vykonávat," poznamenal.

Předsedkyně výboru pro vnitřní trh a služby Vicky Fordová z konzervativní frakce ECR ale míní, že otázky okolo ochrany spotřebitele potřebovaly v několika případech ještě další vyjasnění. "Budeme se muset teprve rozhodnout, zda byly její odpovědi dostatečně jasné a zda bude tato problematika v nové komisi brána dost vážně," dodala Fordová.

Podle politologů se Jourová s dotazy vypořádala dobře, i když místy působila nejistě. Také podle zástupců koaličních stran byla dobře připravená. O něco kritičtěji její vystoupení hodnotí pravicová opozice, podle které působila Jourová nezkušeně. Například ODS kritizovala to, že možná budoucí komisařka podpořila vznik veřejného žalobce.

Sama Jourová na svůj účet na Twitteru napsala, že slyšení považuje za podnětné a inspirativní:

V polovině svého slyšení začínala být Věra Jourová nejspíše unavená a nedokázala se plně koncentrovat. Čím dál tím častěji vyplňovala čas na odpověď obecným shrnutím problematiky. 

Několikrát u otázky uvedla, že na ni neumí podrobněji odpovědět, jelikož ji hlouběji nestudovala. Často také narážela na časový limit. Někteří europoslanci si pak postěžovali, že očekávali konkrétnější odpovědi.

Jourová začala projev slovy Václava Havla

Na začátku měla Jourová zhruba patnáctiminutové představení. Projev, který přednesla anglicky, začala slovy Václava Havla, která pronesl před Evropským parlamentem v roce 2000 o evropských hodnotách. Mezi důležitými kroky, kterým se chce věnovat, uvedla například zřízení institutu evropského prokurátora, ochranu spotřebitelů a rovnost mužů a žen.

Zmínila také svou zkušenost s vazbou. "Po tomto šoku jsem chtěla vědět, jak funguje právo, jak funguje spravedlnost," uvedla Jourová, která po této zkušenosti začala studovat práva. Bylo vidět, že tuto pasáž Jourová vyloženě nečetla z papíru, ale pronesla ji daleko emotivněji než výčet svých budoucích kroků. 

Na závěr úvodního proslovu vyzvala europoslance ke spolupráci. A sklidila potlesk.

Poté jí členové výborů pokládali řadu otázek. Na každou měli jednu minutu. Ona pak musela během dvou minut odpovědět. Odpověďmi, kde už Jourová přešla do češtiny, musela prokázat, že se v dané problematice nejen dobře orientuje, ale také že například není ovládána předsedou hnutí ANO a podnikatelem Andrejem Babišem.

První otázky mířily například na podporu větších právních jistot pro obchodní subjekty, snížení byrokracie v přeshraniční spolupráci nebo opatření pro efektivní přístup lidí k justici.

Po zhruba půlhodině padla od europoslankyně za frakci Evropa svobody a přímé demokracie Laury Ferrarové otázka na její spojení s Andrejem Babišem, jehož holding čerpá evropské dotace a o kterém Jourová na jaře řekla, že svou firmu už prodal. "O jeho byznys jsem se nikdy nezajímala," uvedla Jourová. "Dotýkáte-li se mé nezávislosti, tak můžu prohlásit, že jsem nikdy nepodléhala ničímu tlaku a jsem proti tlakům imunní." Zároveň dodala, že od Babiše ani žádné tlaky nezaznamenala.

Otázky výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní trh se zaměřily ze začátku hlavně na citlivou otázku ochrany osobních dat. Nejvíce europoslance zajímala dohoda mezi EU a USA Safe Harbour. Její principy mají chránit evropské spotřebitele před tím, jak americké firmy nakládají s jejich daty. Jourová přiznala, že poté co se s touto tématikou seznámila, přijde jí zatím jako nejtěžší z těch, které má na starosti. "Mám teď už také silné pochybnosti, že je Safe Harbour dostatečná... Chtěla bych udělat její pečlivé zhodnocení," uvedla Jourová. 

Následující otázky se týkaly například práv Romů ve členských státech, jejich začleňování do společnosti, volného pohybu osob nebo islámu a příchodu uprchlíků.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker dal do oblasti, kterou bude Jourová spravovat, velké množství různých témat. Jedním z nich, k překvapení mnohých, je také otázka omezení platů bankéřů. Podle Jourové jde Unie správným směrem, když chce platy některých bankovních zaměstnanců omezit. "Je nutné vytvořit taková pravidla, aby bylo zabráněno morálnímu hazardu, podstupování rizik s krátkodobým zájmem a poškození práv akcionářů a veřejnosti," uvedla Jourová. Komplexní dopad tohoto kroku si ale příliš neuvědomuje. "Omezení bonusů by se mělo týkat jednoho procenta zaměstnanců. Těch kteří mají na starosti rizikové investice. Takže si myslím, že to není zase tak zásadní," řekla navrhovaná eurokomisařka. 

Písemně se Jourová představila výborům už předem. Zdůraznila při tom svou nezávislost, odhodlání vylepšit životy občanů EU i to, že je týmový hráč. 

Komise začne pracovat v listopadu

Členy výborů, před které předstoupila, jsou také někteří čeští europoslanci. Například Olga Sehnalová (ČSSD, S&D) uvedla, že písemných odpovědí na otázky se Jourová zhostila poměrně dobře. "U některých témat se nicméně budeme ptát více do hloubky. Nelze předpokládat, že se Věra Jourová ve svých odpovědích zavděčí všem, o to je důležitější, aby měla svá stanoviska podložena srozumitelnými argumenty," uvedla Sehnalová. Dále se s Jourovou setkají i Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL, EPP) nebo Jiří Maštálka (KSČM, GUE/NGL).

Před čtvrtou hodinou odpolední komentoval průběh jednání Tomáš Zdechovský na Twitteru:

Například Olga Sehnalová položila otázku týkající se statutu "Vyrobeno v", protože měla pocit, že na ni Jourová písemně neodpověděla dostatečně. Jiří Pospíšil (EPP) se zase tázal na to, co Jourová udělá pro to, aby zamezila nekalým obchodním praktikám a klamavé reklamě. 

Po slyšení se zástupci frakcí ve výborech sejdou, aby výkon Jourové posoudili. O komisi jako takové má europarlament hlasovat na konci října. Komise vedená Jeanem-Claudem Junckerem by mohla začít pracovat na začátku listopadu.

Původně Jourová předpokládala, že dostane jiné portfolio, ideálně regionální politiku. Grilování kandidátů na eurokomisaře začalo už v pondělí. Největší problémy prozatím měla budoucí komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová ze Švédska. Výbor o ní musel rozhodovat až v hlasování, obvyklejší by měla být konsenzuální shoda. V minulosti už si výbory po slyšení vyžádaly jiného kandidáta.