Kdyby se nestala ministryní pro místní rozvoj, pravděpodobně by se Karla Šlechtová podle svých slov vrátila do byznysu. Původně šla na úřad jako řadový zaměstnanec, protože prý chtěla pomoci státní správě. Nynější nabídka na post ministryně ale "přišla jako z nebes" a sedmatřicetiletá Šlechtová ji vzala jako výzvu.

Ve státní správě zažila už tři vlády a podle životopisu měla portfoliu ministerstva pro místní rozvoj (MMR) vždy blízko. Přitom se sama nevidí zrovna jako úřednice. A jak uvedla, ministerstvo chce řídit z pohledu "byznyswomenky".

Karla Šlechtová se narodila v Karlových Varech a vystudovala ekonomickou fakultu na Západočeské univerzitě v Plzni. Ovládá pět jazyků, a to angličtinu, němčinu, francouzštinu, holandštinu a bulharštinu.

Své soukromí si zatím hlídá, téměř o něm nemluví. Když zvažovala, jestli nabídku na post ministryně přijme, ani se s nikým neradila. Nikdo z blízkých o nabídce údajně ani nevěděl. Na některé otázky novinářů odpovídá jen jednoslovně, dokonce úsečně. Když hovořila s prezidentem Milošem Zemanem o svém nástupu do čela MMR, ptal se jí prý na její sen, ale ten si před médii chce nechat pro sebe.

Před příchodem na MMR, kde to postupně dotáhla na ředitelku odboru, pracovala v soukromém sektoru. V poradenské společnosti Deloitte byla více než pět let odbornicí na evropské fondy.

"Kromě spousty projektů, které realizovala v rámci týmu v České republice, byla vyslána do Bulharska, kde pomáhala při rozjezdu tamní pobočky," dodává Jaroslav Škvrna z Deloitte, který se se Šlechtovou znal. Podle něj vynikala pracovitostí a cílevědomostí.

Ve firmě ve stejné době pracoval i Lukáš Wagenknecht, který je nyní prvním náměstkem na ministerstvu financí, v jehož čele je Andrej Babiš. Právě hnutí ANO, kde je předsedou, Šlechtovou na post ministryně nominovalo. To je ale prý vše, co ji s Wagenknechtem, který byl mimochodem také zvažován do čela MMR, pojí. Přátelé nebyli.

Ačkoliv ji do funkce jmenovalo ANO, Šlechtová není členkou hnutí ani jiné strany. "Naše hnutí nenominovalo politického kandidáta, ale odborníka," pyšnil se po oznámení jména kandidátky Babiš.

V práci by Šlechtová chtěla navázat na svoji předchůdkyni Věru Jourovou (ANO), rozhodně ale nechce dělat žádné velké změny, dokud se s agendami neseznámí. Podobně odmítá i předčasné spekulace novinářů ohledně konkrétního čerpání z eurofondů. "Než řeknu číslo, tak se do těch čísel budu chtít trošičku podívat osobně a sama. A to vzhledem k tomu, že jsem ekonom, mám státnice ze statistiky a číslům opravdu rozumím," říká nová ministryně.